Photo News

Bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet in Den Haag bekogeld met vuurwerk, ook ramen ingegooid

Een bijeenkomst van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in een pand in de Beatrijsstraat in Den Haag is vanavond hevig verstoord. Het gebouw zou door aanhangers van Zwarte Piet met vuurwerk zijn bekogeld, ook werden ramen ingegooid. Vier mensen zijn aangehouden, de politie sluit meer arrestaties niet uit.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het zou gaan om een confrontatie tussen anti- en pro-zwarte pietenclubs. Een aantal aanwezigen heeft het bestormde gebouw onder politiebegeleiding verlaten. De Beatrijsstraat werd door de politie direct met lint afgezet. In de buurt van het Zuiderpark waren veel agenten op de been. Ook werd er een politiehelikopter ingezet.

Advocaat Jelle Klaas die bij de bijeenkomst aanwezig was om namens het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en Public Interest Litigation Project (PILP) ‘een praatje’ te geven over het recht op protest twittert: ‘Ruimte werd net aangevallen. Vuurwerk en ruiten ingegooid. Kennelijk is er een groep in Den Haag nogal tegen de vrijheid van meningsuiting en vergadering...’

New Urban Collective plaatste op Twitter foto's van een auto van één van de leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. ‘Pro-pieten hebben tijdens bijeenkomst van KOZP met vuurwerk het pand geprobeerd in te stormen. Politie was net op tijd ter plaatse. Dit was de auto van Mitchell... Dit voor een “onschuldig kinderfeestje”.’

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Deprez

    De piet is altijd zwart geweest en de kinderen zijn altijd heel blij en gelukkig geweest, wat is dan het probleem. Een aantal herrieschoppers die zich groot willen voor doen, maar in werkelijkheid een bende onnozelaars.

  • Luc de Wolf

    Geweld moet altijd ten strengste veroordeeld worden, maar wie is in deze de onverdraagzame ?

Lees meer