Ter illustratie
REUTERS Ter illustratie

Bijna 14 miljard te veel: Nederlands begrotingsoverschot op 1,8 procent

De Nederlandse overheid heeft in de eerste helft van 2019 bijna 14 miljard euro meer ontvangen dan zij uitgaf. Het begrotingsoverschot van de Staat kwam daarmee uit op 1,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers over de inkomsten, uitgaven en schulden van de overheid.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De overheidsschuld als percentage van het bbp komt halverwege 2019 uit op 50,9 procent, tegenover 52,4 procent eind 2018. Het gerealiseerde overschot in de eerste helft van 2019 is ruim 2 miljard euro hoger dan het overschot over heel 2018. De miljoenennota gaat uit van een overschot van 10,8 miljard euro voor heel dit jaar, of 1,3 procent van het bbp.

Nederland voldoet daarmee ruimschoots aan de Europese eisen, waarbij het begrotingstekort niet groter mag zijn dan 3 procent van het bbp en de staatsschuld maximaal 60 procent van het bbp mag bedragen.

Belgisch begrotingstekort 

In België gaat het er anders aan toe: het begrotingstekort van ons land loopt op tot bijna 7 miljard euro of 3,8 miljard keer groter dan aanvankelijk begroot. Bovendien waarschuwde een nieuw rapport van het monitoringcomité dat het begrotingstekort tegen het einde van de legislatuur in 2024 zal oplopen tot 11,8 miljard euro.

270 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • paul maene

    Nou, Belgische regering, misschien even in de leer gaan bij uw Nederlandse collega's? Die zijn duidelijk écht intelligente ministers!

  • pascal didden

    Politiekers doen gaan stempelen staatsschuld een pak minder

Lees meer