2 Vanuit een helikopter wil bisschop Ruben Dario Jaramillo Montoya de volledige stad besprenkelen met heilig water. Dat moet komaf maken met de talloze criminele bendes die de stad terroriseren.
anp Vanuit een helikopter wil bisschop Ruben Dario Jaramillo Montoya de volledige stad besprenkelen met heilig water. Dat moet komaf maken met de talloze criminele bendes die de stad terroriseren.

Bisschop wil duivel verdrijven uit Colombiaanse stad met heilig water én een helikopter

Om de Colombiaanse stad Buenaventura van haar kwelgeesten te verlossen, wil bisschop Ruben Dario Jaramillo Montoya het groots aanpakken. Vanuit een helikopter wil hij de volledige stad besprenkelen met heilig water. Dat moet komaf maken met de talloze criminele bendes die de stad terroriseren. 

Terwijl de helikopter de stad ‘zuivert’, zal de bisschop enkele gebeden prevelen die de ‘duivel’ moeten verdrijven uit Buenaventura. De (grootse) reactie van de bisschop volgt nadat het lichaam van een tienjarig meisje werd teruggevonden. Het jonge meisje was mishandeld en vermoord.

De bisschop reageerde op de recentste gruweldaad tijdens een programma van een lokale radiozender. “We moeten de duivel verdrijven om rust en vrede in onze stad te doen wederkeren”, zei hij daarover.

Meest gewelddadige stad

Buenaventura, de belangrijkste havenstad aan de westkust van Colombia, moest de laatste jaren afrekenen met heel wat criminaliteit. In 2014 nog werd de stad uitgeroepen tot een van de meest gewelddadige plaatsen van het land. Volgens Human Rights Watch worden tal van stadsbuurten gedomineerd door criminele bendes die anderen ontvoeren, mishandelen en zelfs vermoorden. Worden hun slachtoffers niet gefolterd voordat ze sterven, worden ze levend in de zee gegooid. 

Hoewel er sinds 2014 duidelijke verbetering zichtbaar is, lokale agenten telden dit jaar inmiddels 51 lijken. Dat zijn er twintig meer dan een jaar geleden.

2 In 2014 werd Buenaventura benoemd tot een van de meest gewelddadige plaatsen in Colombia. En dit jaar alleen werden er al 51 lijken gevonden. Kortom, er is nog wat werk aan de winkel.
AP In 2014 werd Buenaventura benoemd tot een van de meest gewelddadige plaatsen in Colombia. En dit jaar alleen werden er al 51 lijken gevonden. Kortom, er is nog wat werk aan de winkel.

Duivel verdrijven 

Om die reden wil bisschop Montoya het over een andere boeg gooien. Want volgens paus Leo XIII (paus van de Rooms-Katholieke Kerk van 1878 tot 1903) kan exorcisme, mits een gebed, ook uitgevoerd worden om de ‘duivel’ en ‘gevallen engelen’ uit een stad te verdrijven.

De Colombiaanse bisschop wordt overigens geholpen bij zijn huzarenstukje. Zo zal het leger een helikopter uitlenen, piloot incluis. Daarmee zullen ze tijdens het jaarlijkse feest van de heilige Bonaventura de hele stad besprenkelen. “We willen alle duivels verdrijven die onze haven vernietigen. Zo kan God ons zegenen en komaf maken met alle verdorvenheid.”

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Van der Vloedt

    "Goed poeder" hebben ze daar nodig zou onze ketter/antiklerikalist, Urbanus, zeggen, om de duivel(s) te verjagen ! (maar er zijn daar geen duivel(s) meer zou een keizerlijk ontvangen Antwerpenaar, die daar op studiereis is, zweren en misschien naar hier (her)"uitnodigen".

  • Theo Striem

    Met een blusvliegtuig raak je meer duivels En dat moet het katholieke geloof geloofwaardig maken

Lees meer