2
Photo News

Blijft vader ‘spookgezin’ in de cel? Maandag valt beslissing

De vader van het ‘spookgezin’ dat afgelopen week ontdekt werd in een afgelegen boerderij in het Drenthese plaatsje Ruinerwold moet maandag voor de rechter-commissaris verschijnen. Dat is een Nederlandse onderzoeksrechter. Die zal beslissen over zijn verdere aanhouding.

Dat meldt de regionale nieuwszender RTV Oost in Nederland. De 67-jarige vader werd donderdag aangehouden en zit sindsdien in de cel. Hij wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling en witwaspraktijken. De politie zegt namelijk redenen te hebben om aan te nemen dat de zes meerderjarige kinderen van het gezin “niet uit vrije wil” in het pand aan de Buitenhuizerweg verbleven. In het licht daarvan wordt ook onderzocht of het een bepaalde levens- of geloofsovertuiging was die tot de situatie heeft geleid.

Klusjesman

Eerder deze week werd ook de Oostenrijkse klusjesman Josef B. (58) aangehouden. Hij huurde de boerderij waar het gezin gevonden werd en wordt ook verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving en witwassen. De rechter-commissaris verlengde zijn aanhouding al voor 14 dagen.


Het Openbaar Ministerie heeft intussen ook nog altijd geen idee wat er gebeurd is met de moeder van het gezin, zo klonk het in het programma Hart van Nederland. De 25-jarige zoon die in een kroeg in het dorp alarm sloeg, zegt dat zij in 2004 stierf. Maar dat kan niet bevestigd worden, omdat haar dood bij geen enkele officiële instantie is gemeld. Mocht het kloppen dat ze overleden is, dan is het ook niet duidelijk waar haar lichaam begraven zou zijn. (lees hieronder verder)

2
Photo News

Volgens de politie is het ook nog lang niet zeker of de zeven mensen die in de kleine ruimte in de boerderij leefden echt een gezin zijn. Dat wordt nog onderzocht. De meerderjarige kinderen staan in elk geval niet ingeschreven in het bevolkingsregister. De speurders houden er wel rekening mee dat ze al sinds 2010 samen in afzondering woonden van de maatschappij.

De vader van het gezin schreef zich in 2009 immers uit bij de gemeentelijke basisadministratie. Hij meldde dat hij geëmigreerd was.

De meerderjarige kinderen zijn volgens de politie nu “op een veilige plaats” ondergebracht. Er werkt een team van 30 politiemensen aan de zaak.

Geldhond
Ook vandaag is weer onderzoek gedaan in en bij de boerderij, onder meer met een zogeheten geldhond. Er werd echter geen extra cash gevonden. Eerder was in de woning een groot geldbedrag gevonden. De herkomst daarvan wordt onderzocht.

Het luchtruim in de omgeving van de boerderij is dicht om te voorkomen dat er met drones beelden gemaakt worden. In Staphorst is een stuk grond afgezet dat eigendom zou zijn van de vader, volgens het OM om onbevoegden weg te houden.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer