5 Archiefbeeld van de bewuste gassite in Algerije.
AFP Archiefbeeld van de bewuste gassite in Algerije.

Bloedbad bij bevrijding gijzelaars Algerijns gasveld

De operatie van de Algerijnse strijdkrachten om de gijzelaars op een gasveld in het zuidoosten van Algerije te bevrijden, is uitgedraaid op een bloedbad. Volgens de jongste berichten kwamen 30 gijzelaars om, en minstens 11 gijzelnemers. De Algerijnse legertroepen hebben bij hun bevrijdingsoperatie slechts een deel van de site onder controle gekregen. Volgens het Algerijnse persbureau APS konden de wooneenheden bevrijd worden, maar is de productie-site nog altijd in handen van de gijzelnemers. Het leger heeft die zone wel omsingeld.

De minister van Communicatie Mohamed Said laat weten dat "een belangrijk aantal terroristen onschadelijk is gemaakt", maar hij noemt geen cijfers. De verwarring over het lot van de mensen die in gijzeling werden genomen, is groot. Het blijft ook onduidelijk om hoeveel gijzelaars het gaat.

De rebellen melden dat er 35 gegijzelden en 15 gijzelnemers zijn gedood. De informatie van de gijzelnemers kan evenwel niet door een onafhankelijke instantie bevestigd worden.

Onder de gijzelaars die omkwamen, zouden zeven buitenlanders zijn, onder wie twee Japanners, twee Britten en een Fransman. De nationaliteit van de andere doden is niet duidelijk. Ook acht Algerijnen kwamen om. Een van de 11 gijzelnemers die het leven verloren, was de leider van de gijzelingsactie, Aboe al-Baraa. Dat meldt een woordvoerder van de organisatie aan het Mauritaanse persbureau ANI.

Volgens de Mauritaanse nieuwssite al-Akhbar was Aboe al-Baraa "een van de belangrijkste leiders van de brigade van Mokhtar Belmokhtar", een aan al-Qaida gelinkte beweging die de aanval op de site zou hebben opgeëist.

Libië
De Algerijnse minister van Binnenlandse Zaken, heeft ondertussen laten weten dat de islamistische gijzelnemers uit het nabijgelegen Libië kwamen.

"Volgens alle informatie waarover we beschikken, kwam de terroristische groep die de site van In Amenas heeft aangevallen uit Libië", verklaarde hij aan de Algerijnse krant Echroek. Een dag eerder had de minister nog verklaard dat het wellicht om een lokale groep ging. Maar nu heeft de minister die informatie tegengesproken. Hij zegt dat er 24 uur geleden nog niet voldoende informatie beschikbaar was om de nationaliteit van de aanvallers vast te leggen.

Eerder zei het Mauritaanse persagentschap ANI, dat doorgaans goed op de hoogte is, dat er ook drie Belgen op de site aanwezig waren, maar dat bericht werd later ontkracht. "We hebben voldoende elementen in ons bezit om te besluiten dat er bij de gijzeling op de BP-site geen Belgen aanwezig waren", twitterde het ministerie van Buitenlandse Zaken vanmiddag.

5
EPA
5
AFP
5
AFP
5
EPA

Buitenlandse gijzelaars
Het Algerijnse persbureau APS meldde eerder dat de strijdkrachten in het Noord-Afrikaanse land tientallen buitenlandse gijzelaars en circa 600 Algerijnen uit handen van de extremistische moslims hebben bevrijd. Ooggetuigen zeiden dat er veel doden zijn gevallen, toen Algerijnse gevechtshelikopters voertuigen aanvielen waarmee gijzelnemers zich met een aantal gijzelaars verplaatsten.

De gijzelingsactie is een protest tegen het Franse militaire optreden in Mali, dat ten zuiden van Algerije ligt. De gijzelhouders eisen dat het West-Europese land zich uit Mali terugtrekt en dat Algerije zijn luchtruim niet langer openstelt voor Franse vliegtuigen die naar Mali vliegen.

'Ondertekenaars met Bloed'
Het is echter niet precies bekend uit welke groep de extremisten komen die het complex 1.150 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Algiers gisteren innamen. Vermoedelijk behoren zij tot de terroristen die zich sinds 2007 al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) noemen. De daders noemden zich tegenover ANI Ondertekenaars met Bloed. Bij de bestorming gisteren door de terroristen vielen meerdere doden, onder wie een buitenlander.

Het Britse olie- en gasbedrijf BP heeft een belang van 46 procent in de onderneming die In Amenas beheert. De andere deelnemers in de joint venture zijn het Noorse Statoil en het Algerijnse staatsbedrijf Sonatrach.

Lees meer