Weibo

Bloedbad in China: zeker 31 doden bij aanslag op markt

In Ürümqi, de hoofdstad van de westelijke regio Xinjiang in China, zijn vanochtend zeker 31 mensen omgekomen en meer dan 90 anderen gewond geraakt bij een aanslag op een markt. Twee terreinwagens reden in op het winkelend publiek, waarna de inzittenden explosieven naar buiten gooiden. Dat berichtten Chinese media.

Een van de voertuigen ontplofte te midden van de menigte. "We hoorden meerdere explosies", aldus een getuige die amper honderd meter van de ontploffing vandaan stond. "Ik zag vlammen en een rookgordijn doemde op. Marktkramers vluchtten weg en lieten hun goederen achter."  

De aanslag vond plaats na de bekendmaking dat er zware gevangenisstraffen zijn uitgesproken tegenover een veertigtal mensen die beschuldigd werden van de verspreiding van terroristische films. Wie er achter het geweld zit, is nog onduidelijk. Het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid sprak over een "ernstig en gewelddadig terreurincident", waarbij "veel slachtoffers" zijn gevallen.

De autoriteiten lieten weten noodmaatregelen te nemen. Het is niet de eerste aanslag in het gebied. Vorige maand raakten tientallen mensen gewond bij een aanslag op een treinstation in Ürümqi, de hoofdstad van Xinjiang in het noordwesten van China.

Xinjiang is een uitgestrekte regio in het westen van China waar spanningen tussen Han-Chinezen en Oeigoeren tot steeds meer geweld leiden. Het regime in Peking schrijft het geweld toe aan Oeigoerse terroristen, separatisten en fundamentalistische moslims. De Oeigoeren, een moslimminderheid van Turkse origine, stellen dan weer de overheidsrepressie en economische onderdrukking aan de kaak.

Lees meer