10 Mensen leggen bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. De raadsman van kroongetuige Nabil B. werd op straat in Amsterdam-Buitenveldert geliquideerd.
ANP Mensen leggen bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. De raadsman van kroongetuige Nabil B. werd op straat in Amsterdam-Buitenveldert geliquideerd.

Bloemenzee voor vermoorde Nederlandse advocaat: “Wij laten ons niet de mond snoeren”

Op de stoep voor het kantoor van de vermoorde Nederlandse advocaat Derk Wiersum in Amsterdam-Zuid ligt een kleurrijke bloemenzee. Ook bij zijn woning in Buitenveldert liggen bloemen rondom een boompje. De advocaat van een kroongetuige in de rechtszaak tegen de meest gezochte crimineel van Nederland -een kopstuk van de zogenaamde ‘Mocromaffia’ - werd gisteren doodgeschoten toen hij zijn woning verliet. 

Advocaten vanuit de hele stad brengen boeketten bij het kantoor van Wiersum aan de Jacob Obrechtstraat. Mensen lopen af en aan. Ook stoppen er geregeld bloemisten om een bestelling af te leveren. Veel voorbijgangers blijven even stilstaan voor het pand.

Op een lint dat aan een boeket hangt van AMS advocaten staat: "Wij laten ons niet de mond snoeren". Ook de deken van de Orde van Advocaten Amsterdam heeft bloemen neergelegd. "Wij ondersteunen dit initiatief van harte."

10 Mensen leggen bloemen bij het kantoor van de vermoorde advocaat.
ANP Mensen leggen bloemen bij het kantoor van de vermoorde advocaat.
10 Een vrouw komt bloemen neerleggen bij het huis van de advocaat.
EPA Een vrouw komt bloemen neerleggen bij het huis van de advocaat.

Aanslag op de rechtsstaat

De raadsman van kroongetuige Nabil B. in het grote Nederlandse liquidatieproces-Marengo werd gisterenochtend doodgeschoten toen hij zijn woning verliet.

Ondanks de aanslag op hun collega, "een aanslag op de rechtsstaat", blijven advocaten hun werk onverminderd doen, stellen zij vandaag in een gezamenlijk standpunt. "Samen met het Openbaar Ministerie en de rechtspraak doen wij wat we kunnen om het kwaad tot een minimum te beperken. Anders hebben de - excuses voor de term - klootzakken gewonnen. Dat gaan we niet doen", zei algemeen deken Johan Rijlaarsdam tijdens een vergadering van de Orde van Advocaten in Utrecht.

Aan het begin van de bijeenkomst werd Wiersum herdacht. Er waren ook toespraken en de aanwezige advocaten hielden een minuut stilte. 

10 “Weer een strijder van ons afgenomen”, staat er op het briefje bij een boeket.
EPA “Weer een strijder van ons afgenomen”, staat er op het briefje bij een boeket.
10 Tijdens de vergadering van de Nederlandse Orde van Advocaten werd onder meer een minuut stilte gehouden.
ANP Tijdens de vergadering van de Nederlandse Orde van Advocaten werd onder meer een minuut stilte gehouden.

Vlaggen halfstok

Advocaten moeten volgens Rijlaarsdam worden beschermd zodat iedereen "optimaal veilig is", alleen is nog niet duidelijk wat de beste manier is. Volgens Rijlaarsdam was Wiersum een “aimabele en degelijke man, die zich bewust was van de risico's, die vond dat iedereen een advocaat verdient en die durfde te zeggen waarop het staat”.

In heel Nederland hangen vlaggen vandaag halfstok voor de geliquideerde vader van twee jonge kinderen. Zo hebben alle gerechtsgebouwen gehoor gegeven aan de oproep hiertoe van de Nederlandse Orde van Advocaten. Ook bij veel advocatenkantoren en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken hangt de vlag halfstok. 

“Deze gebeurtenis is naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging van onze rechtsstaat. Het is van groot belang dat advocaten, officieren en rechters hun werk in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen”, verklaart de Raad voor de Rechtspraak de rouwstand van de vlaggen. 

10
ANP

Voortvluchtig

Bij de mobiele politiepost in de straat waar Wiersum werd doodgeschoten, is intussen veel aanloop. Volgens een woordvoerster van de politie wordt de plek, waar bewoners terechtkunnen met vragen en zorgen over de liquidatie, erg gewaardeerd. 

De schutter is nog voortvluchtig. Volgens de woordvoerster komen er nog steeds tips binnen. “Het onderzoek naar de moord is nog in volle gang. We vragen ook mensen met camerabeelden of wie mogelijk in de dagen ervoor bijzondere dingen heeft gezien zich bij ons te melden”, zegt ze. De politie zoekt naar een slanke 16- tot 20-jarige man, van ongeveer 1,75 meter. Hij was in het zwart gekleed, met een hoodie. De schutter vluchtte te voet.

10
ANP
10
ANP
10 De Nederlandse vlag hangt halfstok bij de rechtbanken.
ANP De Nederlandse vlag hangt halfstok bij de rechtbanken.
10 Advocaten tekenen een condoleanceregister.
ANP Advocaten tekenen een condoleanceregister.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Victor Munster

    Ik lees op het internet dat er in deze affaire al 30 lijken gevallen zijn, maar nu er plots een advocaat tussen zit, staat de boel op stelten. De rechtstaat zou in gevaar zijn! Precies alsof de moord op de broer van deze kroongetuige dat niet deed.

  • maud hallett

    Schrik verlamt, moed geeft kracht, groot gelijk dat ze zich niet laten afschrikken!

Lees meer