3 FBI-foto van de verdachte
AFP FBI-foto van de verdachte

Bloempotkapsel verraadde Amerikaanse kerkschutter

De 21-jarige man die gisteren werd opgepakt voor een schietpartij in een kerk werd op straat herkend om zijn kapsel. Bij de aanslag in de Amerikaanse stad Charleston kwamen negen mensen om het leven. Er wordt gevreesd voor een racistisch motief.

Debbie Dills, een bloemiste in de Amerikaanse staat North Carolina, was gisterenochtend op weg naar haar werk. Later dan anders, maar dat noemt ze in lokale media nu het werk van God die haar op het goede moment naar de goede plek leidde. De politie publiceerde na de aanslag foto's van de blanke man met een bloempotkapsel. Dills zag de foto's van Dylan Roof en kwam met de gouden tip. Al ging dat niet vanzelf.  

De bloemiste herkende eerst de zwarte auto, maar kon zich aanvankelijk niet voorstellen dat het om de verdachte van de schietpartij kon gaan. "Nee, dacht ik, dat kan zijn auto niet zijn. Toen kwam ik dichterbij en zag zijn kapsel. Ik was zenuwachtig. Ik had er een slecht gevoel over. Is het hem of is het hem niet?" Vervolgens belde ze haar baas om advies die haar aan de lijn hield en met een andere telefoon de politie inlichtte.

Achtervolging
Daarna nam Dills de afslag naar haar werk. Daar had ze meteen spijt van en ze reed terug om Roof weer te volgen.

"Wat als hij het echt is", dacht ik. "Het bleef aan me knagen en iets zei me dat ik hem moest blijven volgen." Ze bleef de verdachte uiteindelijk zo'n 50 kilometer lang achterna rijden en zag hoe politieauto's hem uiteindelijk klemreden. Twintig minuten na haar tip werd Roof aangehouden.

"Ik was de avond van de aanslag zelf ook in een kerk", zegt de vrouw die de muzikale leiding in haar kerk heeft. Dills was emotioneel over de aanslag en nu trots op het werk van de politieagenten. "Die jongens hebben hem neergeslagen. Ze zaten er bovenop. Na de arrestatie kreeg ik een hand van ze en ze bedankten me."

Racisme
De verdachte werd gepakt in het plaatsje Shelby, 400 kilometer ten noorden van Charleston en net over de grens met North Carolina. Roof zou zich niet verzet hebben bij de arrestatie. In zijn auto is een wapen gevonden.

Justitie behandelt de zaak als een misdrijf uit racisme. Hij zou mensen in de kerk in leven hebben gelaten om zijn boodschap van raciale haat door te kunnen geven. "Hij zei alleen: 'ik moet het doen. Jullie verkrachten onze vrouwen en nemen het land over. Jullie moeten weg'."

De schutter komt hoogstwaarschijnlijk uit het milieu van 'white supremacists', blanke racisten. Op een door de FBI vrijgegeven foto van Roof is op zijn jas een vlaggetje te zien van Zuid-Afrika uit de tijd van het apartheidsregime, die nu door Zuid-Afrikaanse blanke racisten wordt gebruikt. Op zijn auto had hij nummerplaten met de Confederate Flag, de vlag van de zuidelijke staten ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog.

3 Politiebeelden van de verdachte
EPA Politiebeelden van de verdachte
3 Na zijn arrestatie
REUTERS Na zijn arrestatie

Lees meer