thinkstock

Boeddhistische monnik gearresteerd met 4,6 miljoen methamfetaminepillen

In Myanmar is een boeddhistische monnik gearresteerd omdat hij meer dan vier miljoen methamfetaminepillen verborgen hield in zijn klooster. Dat heeft de politie meegedeeld.

Zondagavond doorzochten politieagenten de wagen van monnik Arsara toen hij terugkeerde van het dorp Shwe Baho in de staat Rakhine in de grens met Bangladesh. Ze troffen 400.000 pillen aan in het voertuig en arresteerden de monnik.

De agenten doorzochten vervolgens het klooster waar Arsara verbleef en troffen daar nog eens 4,2 miljoen pillen aan.

Myanmar is een belangrijke draaischijf voor de productie van drugs. Jaarlijks worden er gigantische hoeveelheden methamfetamines geproduceerd, naast de teelt van opium en cannabis.

Methamfetaminepillen zijn erg populair in Azië. Vorig jaar nam de politie een recordaantal van 98 miljoen pillen in beslag, bijna twee keer zoveel als de 50 miljoen van het jaar voordien. Het aantal processen wegens drugsmisdrijven nam ook met ongeveer 50 procent toe en bracht het totaal op 13.500 in 2016. De politie wijt te toename aan de uitbreiding van de drughandel.

Vooral in de staat Rakhine wint de drugssmokkel aan terrein. In Rakhine wonen meer dan een miljoen erg arme Rohingya, een erg gediscrimineerde moslimminderheid in het land.

In september berichtten aan de overheid gelieerde media dat twee mannen gearresteerd werden nadat ze betrapt werden met 6,2 miljoen methamfetaminetabletten in hun wagen.

Lees meer