3 Het centrum in het Zwitserse Lausanne van Rigdzin, de organisatie waarvoor de voor misbruik aangeklaagde Tibetaanse geestelijke Namkha Rinpoche actief is.
Het centrum in het Zwitserse Lausanne van Rigdzin, de organisatie waarvoor de voor misbruik aangeklaagde Tibetaanse geestelijke Namkha Rinpoche actief is.

Exclusief voor abonnees

Boeddhistische monniken misbruiken Westerse vrouwen onder 't mom van 'speciale praktijken' en 'gekke wijsheid'

Hoe kwetsbare vrouwen in de ban kwamen van Tibetaanse geestelijke

De ontvankelijkheid van westerse leerlingen voor het Tibetaans boeddhisme zet de deur open voor misbruik van vrouwen, zo blijkt uit de verhalen over twee geestelijken. De kritische volger: "Mensen vragen me: hoort dit erbij in het Himalayagebied?"

De Zwitserse vrouw was de enige niet. Na een moeilijke echtscheiding putte ze troost uit wijsheden uit het werk van de dalai lama. Steeds sterker voelde ze zich aangetrokken tot het Tibetaans boeddhisme. Van Tibetaanse meesters die tantra in Europa lijfelijk onderwijzen en dwang daarbij niet schuwen, wist ze toen nog niets - ze was te goeder trouw toen ze bij een internationaal opererende Tibetaanse geestelijke in de leer ging.

'Crazy wisdom'

Eerst was ze blij met de aandacht die hij haar schonk. Maar toen hij op een slecht moment zijn geslacht ontblootte en verkondigde dat hij haar geest met 'crazy wisdom' zou kalmeren, schrok ze zich rot. Voor ze zich kon verzetten, werd ze overmeesterd. De leraar beriep zich op zijn religieuze status: de wijsheid van de meester wordt via seksuele handelingen gedeeld met leerlingen, zei hij.

Een ander codewoord voor seksuele dienstverlening dat hij gebruikte was 'de geheime praktijk'. Die praktijk eiste hij vaker van vrouwen die hij aantrekkelijk vond. De druk die hij uitoefende was groot, condooms gebruikte hij niet. De Zwitserse vrouw liep een soa op. Dat het lang duurde eer ze haar verhaal wereldkundig durfde te maken, kwam behalve door schaamte ook door intimidatie. Wie kwaad spreekt over zijn meester, zei deze leraar, is een 'samaya-breker', oftewel een schender van geloftes, en zal door demonen worden achtervolgd.

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Aanbieding loopt nog
06dagen07uren03minuten58seconden
  • Lees nu 4 8 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marlies Schoefs

    Waarom zou dat niet waar zijn gebeurd in alle religies

  • peggy peeters

    Glenn Ohst, waarom geloof je dat niet? omdat het geen moslims zijn zeker! je denkt dat heel de wereld goed is, inclusief jij zelf, behalve de islam zeker!! hypocriet!

Lees meer