De Turkse president Erdogan, die in een satirisch gedicht door de tv-komiek Jan Böhmermann een geitenneuker en pedofiel werd genoemd.
EPA De Turkse president Erdogan, die in een satirisch gedicht door de tv-komiek Jan Böhmermann een geitenneuker en pedofiel werd genoemd.

Böhmermann neemt advocaat voor juridische procedure over spotdicht

De Duitse televisiekomiek Jan Böhmermann (35) heeft een advocaat voor de juridische procedure over zijn spotdicht tegen de Turkse president ingeschakeld om inzage in zijn dossier te krijgen. Dat deelde het Openbaar Ministerie (OM) van Mainz mee.

Inmiddels zijn al honderden aangiftes van privépersonen tegen Böhmermann of tegen verantwoordelijken van de tweede Duitse openbare tv-zender (ZDF) binnengelopen.

Het OM had het over een aantal van drie cijfers genoemd. Verschillende media hadden daar vandaag over bericht. Böhmermann had eind maart in zijn satirisch ZDF-programma 'Neo Magazin Royale' een spotdicht over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voorgedragen. Daarmee wilde hij naar eigen zeggen de grenzen aantonen van wat toegelaten en verboden is.

Het OM in Mainz voert nu een onderzoek naar de mogelijke belediging van een staatshoofd. De Duitse bondsregering was ingegaan op een verzoek van Turkije om strafvervolging mogelijk te maken.

Lees meer