Nigeriaanse soldaten op patrouille.
AFP Nigeriaanse soldaten op patrouille.

Boko Haram doodt tientallen inwoners Nigeriaanse dorpen

Militanten van de islamitische terreurbeweging Boko Haram hebben huis gehouden in Nigeria. Ze vielen, gezeten in pick-up trucks en motorfietsen, twee afgelegen dorpen aan in het zuidelijk deel van het Afrikaanse land.

Volgens The Wall Street Journal vielen er tientallen doden. Na het vermoorden van de bewoners stichtte Boko Haram brand in dorpen Hawul en Biu. Een bewoner vertelt dat beide volledig in de as zijn gelegd.

Ook in Niger werd een bloedbad aangericht, meldden veiligheidsbronnen woensdag. Vijf bewoners werden vermoord toen Boko Haram-terroristen, gezeten op paarden en motorfietsen, een dorp in het zuiden aanvielen. Na het vermoorden van de bewoners stichtte Boko Haram brand in het dorp. Het leger heeft aangekondigd met grondtroepen en luchtaanvallen de strijders op te sporen en uit te schakelen.

Ondanks dat Niger veel militairen inzet tegen de terreurorganisatie is het zuidelijk deel van het land dit jaar al tientallen keren aangevallen. De regering heeft voor de regio de noodtoestand uitgeroepen. Autoriteiten hebben intussen meer dan 600 mensen opgepakt die worden verdacht banden te hebben met Boko Haram.

De islamitische militanten zaaien vooral dood en verderf in Nigeria. Dorpen worden aangevallen en er vinden massale gijzelingen en verkrachtingen plaats. Het geweld wordt gebruikt als pressiemiddel om de moslimwet sharia doorvoeren.

Lees meer