Een screenshot van de vermeende Boko Haram-leider Abubakar Shekau uit een eerder video in het bezit van persbureau AFP.
AFP Een screenshot van de vermeende Boko Haram-leider Abubakar Shekau uit een eerder video in het bezit van persbureau AFP.

Boko Haram: "Ontvoerde meisjes verkocht als slaven op markt"

De islamitische rebellenbeweging Boko Haram heeft de ontvoering opgeëist van ruim 200 schoolmeisjes, medio april in Nigeria. Dat deed het in een videoboodschap in bezit van het Franse persbureau Agence France Presse (AFP). Daarin zegt de vermeende leider dat de meisjes "als slaven" worden verkocht op de markt.

"Ik heb jullie meisjes ontvoerd en ga ze in naam van Allah verkopen op de markt," zegt Boko Haram-leider Abubakar Shekau volgens AFP in zijn videoboodschap van 57 minuten. Daarin legt hij uit dat de 223 schoolmeisjes worden behandeld als "slaven" en dat hij hen verkoopt om hen uit te huwelijken. Shekau kondigde verder ook aan dat zijn groep snel tot nieuwe aanvallen zal overgaan. Sinds 2009 heeft Boko Haram al meer dan 6.000 mensen gedood.

Westers onderwijs 
Over het motief is Shekau volgens het Franse persbureau duidelijk. "Jullie meisjes zijn ontvoerd omdat het op westerse leest geschoeide onderwijs moet stoppen. De meisjes moeten niet langer naar school gaan maar trouwen."  

De meisjes tussen 15 en 18 jaar oud, leerlingen van een middelbare school, zouden inmiddels zijn overgebracht naar buurlanden Tsjaad en Kameroen. Ze zouden te koop worden aangeboden voor omgerekend 12 Amerikaanse dollar per persoon. De schoolmeisjes werden op 14 april ontvoerd uit een internaat in Chibok in het noordoosten van Nigeria. Mannen verkleed als soldaten dwongen hen in het holst van de nacht onder bedreiging van vuurwapens in vrachtwagens te stappen, zogezegd voor hun veiligheid. Van de 276 meisjes wisten uiteindelijk 53 te vluchten.

Protest
De massa-ontvoering veroorzaakte veel ophef en protesten.  De leidster van die betogingen, Naomi Mutah Nyadar, zou vandaag zijn gearresteerd op last van de vrouw van de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan. Nyadar wordt er volgens de BBC van beschuldigd dat zij ten onrechte claimt de moeder van een van de ontvoerde meisjes te zijn. Maar volgens een medeactievoerster worden in algemene zin 'de dochters van Nigeria' bedoeld als de protesterende vrouwen het hebben over 'onze dochters'.

De regering is volledig machteloos tegen de extremisten, die in het noorden van Nigeria een theocratie naar islamitisch recht willen oprichten en steeds weer bloedige aanslagen plegen.

President Jonathan zelf heeft toegegeven dat de veiligheidsdiensten nog altijd geen enkel idee hebben waar de ruim 200 vermiste schoolmeisjes worden vastgehouden. Het was de eerste keer dat de leider van het land iets over de zaak heeft gezegd in het openbaar. Jonathan kwam eerder onder vuur te liggen omdat hij niets van zich liet horen.

Lees meer