Boko Haram toont ontvoerde meisjes: "Enkel vrij in ruil voor gevangenen"

De ruim 200 Nigeriaanse schoolmeisjes die zijn ontvoerd door Boko Haram zullen alleen worden vrijgelaten in ruil voor gevangenen van de islamitische terreurorganisatie.  Dat heeft de leider van Boko Haram, Abubakar Shekau (foto rechts), volgens AFP gezegd in een videoboodschap die het Franse persbureau heeft ontvangen.

Het gaat volgens AFP om een 17 minuten durende video waarin ook ongeveer 130 jonge vrouwen te zien zijn. Shekau zegt hen te hebben bekeerd tot de islam. Drie van de meisjes worden geïnterviewd. Twee van hen zeggen dat ze christen waren maar nu bekeerd zijn tot de islam, de derde laat weten dat ze ten tijde van de ontvoering al moslima was. Verder zou in de video te zien zijn hoe de 130 meisjes gekleed in lange zwarte en grijze sluiers geknield in de buitenlucht zitten, omgeven door bomen, en het eerste hoofdstuk uit de Koran reciteren.Vorige week kreeg AFP ook al een video van Shekau, waarin zijn organisatie de ontvoering opeiste. Shekau zei in die video dat hij de meisjes op de markt zou gaan verkopen. "Ik huwelijk een meisje uit dat 12 jaar oud is. Ik huwelijk een meisje uit dat 9 jaar oud is."

Volgens waarnemers is de video een eerste teken dat de islamisten bereid zijn tot onderhandelen met de regering. Bij monde van minister van Binnenlandse Zaken Abba Moro liet de regering later vandaag weten, elke vorm van ruil uit te sluiten. "Het is niet aan Boko Haram om voorwaarden te stellen", zei de minister. Shekau had eerder voor felle verontwaardiging gezorgd door te stellen dat de meisjes als slavinnen verkocht zouden worden.

Onlangs gezien
Eerder vandaag zei Kashim Shettima, de gouverneur van de Nigeriaanse staat Borno, dat er nieuwe informatie zou zijn opgedoken over de meisjes. Ze zouden onlangs nog gezien zijn, meldt de BBC. Shettima denkt niet dat de meisjes over de grens naar Tsjaad of Kameroen zijn meegenomen, zoals eerder werd bericht. Meer details gaf hij niet. Hij zegt de informatie te hebben doorgespeeld aan het Nigeriaanse leger.

Veiligheidstop
De Franse president François Hollande wil samen met de Nigeriaanse premier Goodluck Jonathan een veiligheidstop met omringende landen als Kameroen, Niger en Tsjaad organiseren. Als die ermee instemmen, kan de top volgens Hollande komende zaterdag plaatsvinden. Frankrijk heeft ook al veiligheidsexperts naar Noord-Nigeria gestuurd, evenals de VS, Groot-Brittannië en België. Ook Israël zou een antiterreurteam willen gaan sturen.

De Europese Unie staat achter het voornemen van de VN-Veiligheidsraad om "gepaste maatregelen" te treffen tegen Boko Haram, luidt het in een mededeling van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. "Deze daden zijn een aanval tegen de mensenrechten en de menselijke waardigheid." De EU wil meehelpen aan de strijd tegen Boko Haram en het terugvinden van de schoolmeisjes en zou een team van diplomaten als coördinatie-eenheid sturen naar het hoofdkwartier van de Europese missie in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

Het Nigeriaanse leger heeft zelf twee eenheden ingezet in de noordelijke grensgebieden. Zij bewaken de grens met buurlanden Tsjaad, Kameroen en Niger.

4
AFP
4
AFP

Nigeria wordt al jaren geteisterd door aanslagen van Boko Haram. Onder de slachtoffers zijn zowel christenen als moslims. Een kleine maand geleden werden de 276 schoolmeisjes door de islamitische terreurgroep ontvoerd. Tot dusver zijn 53 meisjes aan hun ontvoerders kunnen ontsnappen.

Te langzaam
President Jonathan krijgt veel kritiek omdat hij te langzaam op de ontvoering van de meisjes zou hebben gereageerd. De laatste dagen komt hij echter steeds meer in actie. Enkele dagen geleden zei Jonathan ook al dat hij niet gelooft dat de meisjes naar een van de buurlanden zouden zijn gebracht.

Ook de rest van de wereld loopt steeds meer warm voor de zaak. Na enkele weken van desinteresse zijn er inmiddels demonstraties gehouden in onder meer de VS, Ierland, Zuid-Afrika, Jamaica, Groot-Brittannië en zijn er Facebookpagina's als Bring Back Our Girls opgetuigd. Ook de Amerikaanse president Obama heeft aandacht voor de zaak gevraagd.

4 De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan.
AP De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan.
4 Een demonstratie op moederdag in Los Angeles om aandacht te vragen voor de kidnapping in Los Angeles.
REUTERS Een demonstratie op moederdag in Los Angeles om aandacht te vragen voor de kidnapping in Los Angeles.

Lees meer