6
EPA

Boliviaanse president Evo Morales stapt op, politie vaardigt aanhoudingsbevel uit

Een dag na het ontslag van president Evo Morales blijft het erg onrustig in Bolivia. In de administratieve hoofdstad La Paz kwam het vandaag tot confrontaties tussen aanhangers en tegenstanders van Morales, die de politie met traangas uit elkaar trachtte te houden. Het land dreigt in bestuurlijke chaos terecht te komen, terwijl het onduidelijk is waar Morales zich nu bevindt.

Morales kondigde gisteren zijn ontslag aan na weken van protesten en rellen als gevolg van de veronderstelde fraude bij de presidentsverkiezingen van 20 oktober. Ook al had hij eerder op de dag nog de organisatie van nieuwe verkiezingen aangekondigd, zag Morales zich genoodzaakt op te stappen nadat de bevelhebber van het Boliviaanse leger, generaal Williams Kaliman, hem daarom had verzocht, “voor het goed van Bolivia”.

In La Paz, maar ook in kleinere steden als El Alto en Cochabamba, bleef het vandaag erg onrustig. In totaal nam naast Morales een twintigtal hooggeplaatsten ontslag. Onder hen vicepresident Alvaro Garcia Linera en de voorzitters van de Senaat en de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Het doet de vraag rijzen wie momenteel de macht in handen heeft in Bolivia. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft het parlement opgeroepen zo snel mogelijk bijeen te komen om “het functioneren van de instellingen en een nieuw verkiezingsproces te garanderen”.

Aanhoudingsbevel

Volgens Morales heeft de politie instructies gekregen om hem op te pakken. Dat liet hij op Twitter weten. “Gewelddadige” groepen zouden zijn huis hebben aangevallen. “Degenen die verantwoordelijk zijn voor de coup vernietigen de rechtstaat nog”, verklaarde hij. Volgens hem is er een “illegaal aanhoudingsbevel” tegen hem uitgevaardigd.

Ondanks zijn tweets is het de vraag waar Morales zich momenteel bevindt. Gisteren zei hij nog dat hij niets gestolen heeft en dat hij dus geen reden heeft om het land te ontvluchten. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft Morales alvast asiel aangeboden.

Enkele minuten voordat Morales de tweet de wereld had ingestuurd, verklaarde oppositieleider Luis Fernando Camacho via hetzelfde medium dat er een aanhoudingsbevel is en dat de politie en het leger op zoek zijn naar de voormalige president.

Eerdere arrestaties

Gisteren werden al de voorzitter en vicevoorzitter van de kiescommissie in het land opgepakt. Maria Choque Quispe en Antonio Costas worden vervolgd voor fraude op de verkiezingsdag van 20 oktober. Voorzitter Quispe had enkele uren eerder ontslag genomen, terwijl Costas enkele dagen na de verkiezingen al opstapte. 

Crisis

De politieke crisis in Bolivia was gisteren verder uitgedijd: verschillende ministers en parlementsleden, onder wie de voorzitter van het parlement, hadden ontslag genomen. Morales, die aan de macht is sinds 2006, had dan wel nieuwe verkiezingen aangekondigd, om “Bolivia te pacificeren”, maar dat haalde weinig uit. Ook gisteren nog waren er confrontaties tussen betogers en de ordediensten.

De voormalige president en oppositieleider Carlos Mesa verklaarde dat de Bolivianen de “wereld een les geleerd hebben” doordat ze erin geslaagd zijn om Morales te laten vertrekken. “Morgen is Bolivia een nieuw land.”

Gisteren werden nog de voorzitter en vicevoorzitter van de kiescommissie in het land opgepakt, laat de politie weten. Maria Choque Quispe en Antonio Costas worden vervolgd voor fraude op de verkiezingsdag van 20 oktober. Voorzitter Quispe had enkele uren eerder ontslag genomen, terwijl Costas enkele dagen na de verkiezingen al opstapte. Volgens de politie had Quispe zich vermomd om de autoriteiten te ontlopen. “De vrouw was gekleed als een man”, werd bekend gemaakt op een persconferentie.

(Lees verder onder de foto’s)

6
AP
6
AP
6
AP
6
AFP
6
REUTERS

Steun van Latijns-Amerikaanse landen

De Cubaanse, Venezolaanse en Argentijnse presidenten veroordelen de “staatsgreep” in Bolivia. Mexico biedt Morales asiel aan.

Cuba, traditioneel een bondgenoot van de socialistische leider, “betuigt zijn solidariteit met broeder president Evo Morales, die een belangrijke rol speelde bij de opeising van de Amerika’s van de inheemse volkeren”, tweette de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez. Zijn president Miguel Diaz-Canel sprak over een “gewelddadige en laffe staatsgreep van rechts tegen de democratie in Bolivia”

“We veroordelen de staatsgreep die plaatsvond tegen onze broeder president Morales”, verklaarde de Venezolaanse president Maduro op Twitter. Zijn Boliviaanse evenknie was een van de weinige leiders die Maduro nog steunde bij de crisis in Venezuela.

“Een staatsgreep vond plaats in Bolivia als resultaat van de gezamenlijke acties van gewelddadige burgers, politiepersoneel en de passiviteit van het leger”, verklaarde de recent verkozen Argentijnse president Alberto Fernandez.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard bood Morales dan weer asiel aan. Volgens Ebrard zijn twintig Boliviaanse leden van de wetgevende en uitvoerende macht in de officiële Mexicaanse residentie in hoofdstad La Paz.

“Er is een militaire operatie aan de gang in Bolivia, die we verwerpen en die lijkt op de tragische incidenten waarbij Latijns-Amerika vorige eeuw bloedde”, aldus Ebrard op Twitter. “Mexico blijft bij zijn standpunt voor het respect voor de democratie en de instituten.”

Moskou klaagt “geweld oppositie” en “staatsgreep” aan

Rusland heeft vandaag het geweld in Bolivia veroordeeld. “Een golf van geweld die in gang is gezet door de oppositie heeft Morales verhinderd om zijn presidentieel mandaat uit te oefenen”, zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Moskou meent dat Bolivia “een oplossing wou op basis van een politieke dialoog, maar in de plaats daarvan namen de gebeurtenissen een wending die doet denken aan een staatsgreep”.

Moskou zegt “bezorgd” te zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept alle Boliviaanse politieke krachten op om “een grondwettelijke manier te vinden om uit de crisis te raken”.

De hoofdredactrice van de internationale pro-Kremlinzender RT stelde op haar beurt Evo Morales een job voor als presentator.

Madrid bekritiseert rol Boliviaanse leger en politie bij ontslag Morales

Madrid heeft vandaag de rol van het Boliviaanse leger en de politie bekritiseerd. “Spanje veroordeelt het feit dat de procedure die Evo Morales zondag gelanceerd had om verkiezingen uit te roepen, gecompromitteerd is door de interventie van het leger en de politie. Zij vroegen Morales om ontslag te nemen”, zegt het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.

“Deze interventie brengt ons terug naar bepaalde tijdperken in de geschiedenis van Latijns-Amerika”, klinkt het. Madrid vraagt “alle partijen” om “af te zien van geweld” en om “de veiligheid van alle Bolivianen te garanderen, ook die van ex-president Morales”. De regering van de socialistische premier Pedro Sanchez benadrukt dat “het zo snel mogelijk bijeenroepen van nieuwe verkiezingen de gepaste manier is om uit de crisis te raken”.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Oscar Geeroms

    Hij heeft Bolivia niet gered!! Ging vooral met de pluimen lopen van het goede werk van anderen, vulde ondertussen zijn zakken en probeerde terloops de grondwet aan te passen om langer aan de macht te blijven. En pleegde verkiezingsfraude... en stuurde geweldadige knokploegen op vreedzame betogers af.

  • Kristine Delacourt

    Edy Brion, Bolivia is democratisch sinds 1982.

Lees meer