2 President Evo Morales
AP President Evo Morales

Boliviaanse president kondigt nieuwe verkiezingen aan na aanhoudend protest

In Bolivia heeft president Evo Morales de organisatie van nieuwe verkiezingen aangekondigd. Dat deed hij nadat er in het Zuid-Amerikaanse land protesten waren uitgebroken tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van 20 oktober. Ondanks beschuldigingen van fraude zou Morales die volgens de kiescommissie in één ronde hebben gewonnen.

De bekendmaking van de uitslag van de verkiezingen verliep op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Op een bepaald moment werd de livestream van de resultaten onderbroken. Toen die een dag later hervat werd, bleek de linkse Morales voldoende uitgelopen te zijn op zijn centrumrechtse tegenstander Carlos Mesa om in een klap tot president uitgeroepen te worden. Tegen die gang van zaken werd op verschillende plaatsen in Bolivia geprotesteerd, terwijl de kiescommissie volhoudt dat alles correct verlopen is.

Vandaag maakte de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) bekend dat de officiële uitslag niet kan kloppen. Volgens de OAS moeten er nieuwe verkiezingen komen. Wat later kondigde Morales tijdens een televisietoespraak aan dat hij alle leden van de kiescommissie zal vervangen en dat er effectief verkiezingen zullen worden georganiseerd. “Die moeten het Boliviaanse volk toelaten om op een democratische manier hun nieuw bestuur te verkiezen.”

Bij de protesten tegen het verloop van de presidentsverkiezingen vielen de afgelopen weken al drie doden in Bolivia. Meer dan 300 mensen raakten gewond.

Oppositie eist vertrek

Inmiddels heeft de Boliviaanse oppositieleider Luis Fernando Camacho, het boegbeeld van de zeer actieve protestbeweging, het vertrek geëist van de linkse president Evo Morales. De 40-jarige Camacho, zakenman en advocaat, meent dat Morales moet opstappen nu er duidelijk sprake is van verkiezingsfraude moet en zich bovendien niet herkiesbaar mag stellen. Hij is van de plan de ontslagbrief alvast op te stellen en ter ondertekening naar het presidentieel paleis te brengen.

Bezetting van staatszenders

Gisteren nog hadden zo'n 300 manifestanten de kantoren van twee staatsmedia nog bezet. Het ging om Bolivia TV en de radiozender Patria Nueva. Ze verplichtten de werknemers om de gebouwen te verlaten.

"We werden met geweld verdreven nadat we bedreigd werden door de personen die zich hadden verzameld" voor het gebouw waar de twee zenders zich bevinden, verklaarde Ivan Maldonado, de directeur van Radio Patria Nueva. De twee staatszenders brachten vervolgens enkel nog muziek.

President Morales veroordeelde de actie van de demonstranten. "Ze zeggen dat ze democratie verdedigen, maar ze handelen als in een dictatuur", aldus Morales op Twitter. 

2 Voorbijgangers passeren de afgesloten ingang van Bolivia TV met affiches die president Evo Morales afschilderen als clown en met teksten als ‘bedrieger’, ‘stop met liegen’ en 'toon de waarheid en niet wat je uitkomt’.
AFP Voorbijgangers passeren de afgesloten ingang van Bolivia TV met affiches die president Evo Morales afschilderen als clown en met teksten als ‘bedrieger’, ‘stop met liegen’ en 'toon de waarheid en niet wat je uitkomt’.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kristine Delacourt

    Wat een hoop verkeerde informatie in dit artikel! Morales zou de eerste ronde gewonnen hebben met minder dan 10% verschil waardoor er een tweede ronde had moeten komen. Er was massale verkiezingsfraude waarover de OAS een vernietigend rapport heeft gepucliceerd. De massale volksopstand was niet geleid door de oppositie maar door de apolitieke burgercommités. De doden zijn gevallen door aanvallen van aggressieve Evo-gezinde knokploegen. De politie en het leger hebben de kant van het volk gekozen.

Lees meer