Jair Bolsonaro
REUTERS Jair Bolsonaro

Bolsonaro zegt dat ngo’s achter bosbranden in Amazonegebied zitten

De druk in Brazilië en daarbuiten op de regering van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro om de bosbranden in het Amazonegebied te bestrijden, neemt toe. Milieuminister Ricardo Salles werd uitgejoeld bij een bijeenkomst over klimaatverandering in Salvador. Op social media zijn #PrayForTheAmazon en gerelateerde hashtags in veel landen trending, waaronder ook België. Bolsonaro beweert dat ngo’s achter de bosbranden zitten. 

Brazilië kampt met een recordaantal bosbranden. In totaal 75.000, waarvan bijna 40.000 in de Amazone woeden. In vergelijking met vorig jaar gaat het om een stijging van 84 procent. 

Het bosbrandenseizoen is gaande in Brazilië, maar veel branden zouden ook zijn aangestoken door boeren om het land te gebruiken voor vee- en sojateelt. Bolsonaro heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan ​​alsook meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen. De ontbossing van de Amazone neemt daardoor verder toe. 

Ngo’s

Volgens Bolsonaro zitten de ngo’s achter de bosbranden in het Amazonegebied. “Ngo’s hebben geld verloren en hebben geen werk meer. Waar houden ze zich dan mee bezig? Met mij ten gronde te richten”, zei de president. Bolsonaro gaf toe dat de uitspraak niet kon bewezen worden, tenzij men iemand op heterdaad zou betrappen. 

Milieudeskundigen verwierpen de uitspraak van de president. Zo bestempelde de baas van het Braziliaanse Instituut voor Milieubescherming de uitspraak als “onverantwoordelijk” en “nonsens”. Het Amazonegebied wordt ook wel de ‘longen van de aarde’ genoemd. De belangrijke opslagplaats van CO2 vertraagt de klimaatopwarming. 

#PrayForTheAmazon
Op Twitter en andere sociale media zijn velen verontwaardigd over de bosbranden. “Toen de Notre-Dame in brand stond, stopte de wereld met draaien. Miljardairs en politici maakten hun zakken leeg om te helpen herbouwen. Intussen staat het Amazonewoud al drie weken in brand”, schrijft de Schotse acteur Francis Maxwell op Twitter. “Het verschil is dat we geen nieuwe aarde kunnen bouwen. Als die weg is, is die weg." Velen delen zijn mening. 

Naast Brazilië worden ook Bolivia en Paraguay geconfronteerd met zware bosbranden. In Bolivia staan sinds de maand mei al 654.000 hectare in brand. Sinds twee weken heeft de Boliviaanse brandweer geen controle meer over het vuur. In Paraguay wordt geen informatie vrijgegeven over de omvang van de schade. “Er is geen vooruitzicht op regen”, zegt de gouverneur van Santa Cruz, Ruben Costas.

Steun van Nederland

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft iedereen in een tweet bedankt voor de steun aan een actie voor behoud van het Amazonegebied.

Op Twitter hadden velen een oproep gedaan aan de Nederlandse ambassadeur in Brazilië om president Bolsonaro te bellen. “Dank voor alle ontvangen berichten met de oproep”, twittert Buitenlandse Zaken. En: “De toekomst van de Amazone staat op onze radar.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer