REUTERS

Bomaanslagen tegen Bulgaarse oppositie in Sofia

In het centrum van de Bulgaarse hoofdstad Sofia zijn vandaag twee bommen ontploft. De explosieven gingen af voor de kantoren van oppositiepartijen. Ze veroorzaakten materiële schade, maar er vielen geen slachtoffers.

De eerste bom ontplofte rond vier uur bij de partijcentrale van Recht, Orde en Rechtvaardigheid (RZS). Twintig minuten later ging de tweede bom af, bij een gebouw van de Democraten voor een Sterk Bulgarije (DSB). RZS-leider Yane Yanev sprak in een verklaring van een "zware terroristische aanslag." Hij legde een verband met een motie van wantrouwen tegen de regering, waarover het parlement vermoedelijk vrijdag stemt. RZS en DSB steunen de motie.

Een woordvoerder van de DSB noemde het verband speculatief, maar zei dat het opmerkelijk is dat beide partijen, die niets gemeen hebben, getroffen zijn. De aanslagen komen aan de vooravond van het verschijnen van een rapport van de Europese Unie over de juridische hervormingen en de strijd tegen de misdaad in Bulgarije. Premier Bojko Borisov noemde daarom de staat als het eigenlijke doelwit. (ypu)

Lees meer