3 Angela Merkel (midden) belde met zowel Porosjenko (L) als Poetin (R).
Photo News, AFP, AP Angela Merkel (midden) belde met zowel Porosjenko (L) als Poetin (R).

Bondskanselier Merkel roept Rusland en Oekraïne op tot kalmte: Moskou beslist vandaag over het lot van 23 ‘krijgsgevangenen’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel roept op tot kalmte, na het incident tussen Rusland en Oekraïne van zondag. Moskou beslist later over het lot van meer dan twintig Oekraïense matrozen van drie marinevaartuigen, die Rusland zondag in de Straat van Kertsj heeft geblokkeerd en in beslag genomen.

Merkel sprak telefonisch met zowel de Russische president Vladimir Poetin als de Oekraïense president Petro Porosjenko. "De bondskanselier beklemtoonde de noodzaak voor de-escalatie en dialoog", aldus regeringswoordvoerder Steffen Seibert na het gesprek met Poetin. De twee spraken elkaar via de telefoon, “op Duits initiatief” om het te hebben over het “gevaarlijke incident”, aldus nog het Kremlin. Poetin “drukte een ernstige bezorgdheid uit door de beslissing van Kiev om zijn soldaten in staat van alarm te brengen en de staat van beleg in te voeren”, klonk het ook.

23 gevangenen 
Bovendien bevestigt de Oekraïense geheime dienst SBOe dat 23 officieren door Rusland zijn gevangengenomen bij het incident van zondag voor de kust van het schiereiland de Krim. De officieren leverden contra-inlichtingen aan de Oekraïense marine zoals de wet dat bepaalt. Het Kremlin zou naar eigen zeggen geen invloed hebben op het lot van de Oekraïense matrozen. Russische justitie zal beslissen wat er met hen gebeurt. In de loop van de dag verschijnen ze voor de rechter. In afwachting van het proces belanden ze in voorhechtenis. 

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavel Klimkin zei op de lokale televisie dat de matrozen de status van krijgsgevangenen hebben en dus niet kunnen worden veroordeeld. Oekraïne onderhandelt daarom ook met het Rode Kruis.

Rusland wijst de komst van een bemiddelaar intussen van de hand. “We zullen zelf wel onze problemen oplossen”, liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov verstaan. “Als er ingewikkelde technische vragen komen die aan Oekraïense zijde niet meteen duidelijk zijn, dan kunnen die op het niveau van de plaatselijke grensautoriteiten van beide landen besproken worden.” Het idee van de bemiddelaar kwam van Frankrijk en Duitsland.

Drie gekaapte schepen

Rusland blokkeerde zondag drie Oekraïense marineschepen die via de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov probeerden te varen, van Odessa aan de Zwarte Zee naar Marioepol. Rusland beschuldigde de Oekraïense schepen ervan illegaal de Russische territoriale wateren te hebben betreden. Volgens Oekraïne opende Rusland het vuur op de schepen en raakten daarbij enkele bemanningsleden gewond. 

De Europese Unie, de Verenigde Staten en de NAVO riepen Rusland op om de Oekraïense matrozen en hun vaartuigen onmiddellijk opnieuw vrij te geven. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), waarvan Oekraïne en Rusland lid zijn, riep op tot de-escalatie.

Krijgswet

Oekraïne kondigde maandagavond aan dat in de grensregio’s de staat van beleg wordt afgekondigd voor 30 dagen. Zou de situatie zich normaliseren, kan de krijgswet opnieuw op elk moment worden ingetrokken, zei het hoofd van de nationale veiligheidsraad Oleksandr Toertsjynov. Extreemrechtse groeperingen in Oekraïne trokken alvast de straten op en eisen dat de diplomatieke banden met Rusland verbroken worden. 

3 Honderden protestanten trokken in Oekraïne de straten op. Ze willen dat het land zich verzet tegen Rusland.
AP Honderden protestanten trokken in Oekraïne de straten op. Ze willen dat het land zich verzet tegen Rusland.
3
AP

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Laurents wan

    Beste mensen, Ik lees en hoor hier een hoop verhalen, maar niemand heeft de vraag gesteld en wel: Waar is het precies gebeurd, want t zou zo maar kunnen dat het in Russisch territoriaal water is gebeurd? Waar zijn de satelliet beelden die? waarom was er geen bootsman gevraagd? dit is een van de vragen die bij mij als jan modaal opkomen als ik de publicaties lees. T begint weer op MH17 te lijken

  • Gaston FOUBERT

    Documentaire gezien over de Krim na de overname door Rusland, armzalige toestanden daar sinds ze afgesloten zijn van Oekraïne. Het grootste deel van de Krim bevolking is niet zo gelukkig met die situatie.

Lees meer