2
photo_news

Bordeelbezoekers krijgen de keuze: cel, boete of trouwen

In de Russische stad Sint Petersburg is een nieuwsoortige GAS-boete in de maak. Gemeenteraadslid Olga Galkina stelt een reglement voor waarbij hoerenlopers zware boetes of een celstraf riskeren, tenzij ze met het object van hun lusten in het huwelijk treden.

Het voorstel van mevrouw Galkina van de partij Burgerlijk Platform behelst een boete van van 75 tot 190 euro en een celstraf van vijf dagen voor wie op de spreekwoordelijke heterdaad werd betrapt in een bordeel. Erger wordt het evenwel wanneer de klant er zich van bewust is dat hij de seksuele gunsten koopt van een prostituee die gedwongen werd tewerkgesteld in de 'business'. Dan kan de sanctie oplopen tot omgerekend 2.000 euro boete en 15 dagen achter de tralies.

Ben je - zoals bijvoorbeeld wij - een buitenlander, dan kan je het land uitgezet worden. Na het uitvoeren van je straf en het betalen van de boete, welteverstaan.

Trouwen
Maar... er is een uitweg voor wie de zware straffen wil ontlopen. Je lei wordt namelijk schoongeveegd indien je met de prostituee in kwestie in het huwelijk treedt.

In een begeleidende nota verduidelijkt Olga Galkina het opzet van haar voorstel. Zij wil de hoerenlopers verantwoordelijkheid doen opnemen voor  hun gedrag. Het doel is om de prostitutie in te dijken. Gelijkaardige reglementen in Finland, Noorwegen, Zweden en IJsland hebben aangetoond dat dit perfect mogelijk is.

Nationale wet
Het voorstel moet nu goedgekeurd worden door de gemeenteraad van Sint Petersburg. Als dit - na twee lezingen - het geval is, kan het naar het federale parlement gestuurd worden en op termijn een nationale Russiche wet worden.

Bewijslast
Juristen zijn het idee genegen, maar hebben hun bedenkingen. In de praktijk zal het immers niet simpel zijn om de eventuele schuld van de bordeelganger in kwestie te bewijzen.

2
thinkstock

Lees meer