Als Groot-Brittannië de EU eind oktober verlaat zonder akkoord, zullen de Britten maar een deeltje van de echtscheidingsfactuur betalen. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd in interviews in de marge van de G7-top in het Franse Biarritz.
EPA Als Groot-Brittannië de EU eind oktober verlaat zonder akkoord, zullen de Britten maar een deeltje van de echtscheidingsfactuur betalen. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd in interviews in de marge van de G7-top in het Franse Biarritz.

Boris Johnson: “Betalen EU niet nodig bij no deal”

De Britse premier Boris Johnson vindt dat zijn land wettelijk niet verplicht is om alle vertrekkosten te betalen aan de Europese Unie als er op 31 oktober geen akkoord is tussen Londen en Brussel over de brexit. Johnson zei dat vandaag tegen de Britse zender Sky News.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het Verenigd Koninkrijk is een aantal financiële verplichtingen aangegaan tijdens het lidmaatschap van de Europese Unie. Londen moet daarom bij een brexit 'uitstapkosten' betalen. Het gaat naar schatting om ongeveer 39 miljard pond (ongeveer 42 miljard euro).

Johnson ziet naar eigen zeggen de kansen op een akkoord stijgen, maar benadrukt dat het Verenigd Koninkrijk zich voorbereidt op een “no deal”. Bij een no deal wil Johnson slechts een klein deel van die uitstapkosten betalen. “Het echtscheidingsakkoord is dood”, zei Johnson en zonder brexitdeal zijn de Britten “niet meer verplicht om de hele factuur te betalen”. De Britse premier zei tegen Sky News niet hoeveel geld hij dan op tafel wil leggen, maar volgens het medium gaat het in dat geval hooguit om 9 miljard pond.

Johnson wil zoals bekend niet weten van de backstop uit het echtscheidingsakkoord - een vangnet om te voorkomen dat er tussen Ierland en Noord-Ierland opnieuw een harde grens komt. De EU wil die backstop niet schrappen en wil het akkoord niet globaal opnieuw onderhandelen. 

103 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karel Tichmann

    David Lievens: Wat!!?? De EU werd niet door de Amerikanen gecreëerd? Het begon in 1951 met de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, een organisatie van zes West-Europese landen. Het basisidee kwam oorspronkelijk uit Amerika, om oorlogen onderling in Europa te voorkomen. Makkelijk op te zoeken, en onmogelijk te verzinnen..

  • Catherine MISTIAEN

    Boris en Donald zullen het prima met elkaar vinden!

Lees meer