Johnson trekt fel van leer tegen de parlementsleden.
REUTERS Johnson trekt fel van leer tegen de parlementsleden.

Boris Johnson: “Hoe meer parlementsleden no deal-brexit willen stoppen, hoe waarschijnlijker die wordt”

De Britse premier Boris Johnson heeft de parlementsleden gewaarschuwd die pogingen ondernemen om de brexit tegen te houden. Dat willen ze onder andere doen met een schaduwparlement. “Dat kan het vertrouwen van de mensen in de politiek ernstig in gevaar brengen”, aldus Johnson in een interview met Sky News. “Hoe meer ze een no deal-brexit willen tegenhouden, hoe waarschijnlijker het is dat we in die situatie eindigen.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Meer dan vijftig Britse parlementariërs dreigen een “alternatief parlement” op te zetten als het Lagerhuis wordt geschorst. Dat schrijven ze in een brief aan de krant The Guardian. De brief is ondertekend door parlementariërs uit alle grote partijen, onder wie een aantal leden van de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson. “Als Boris Johnson slaagt in deze ongrondwettige coup en de deuren van het Paleis van Westminster (de zetel van het parlement) op slot doet in deze cruciale tijd, dan zou het parlement zijn stem moeten laten horen door ergens anders bijeen te komen”, zegt het hoofd van Best for Britain, de organisatie achter de brief.

Beloftes nakomen

“De parlementsleden hebben beloofd hun mandaat dat ze kregen van het volk uit te voeren. Ze hebben ook beloofd om de brexit uit te voeren en ik hoop dat ze dat ook zullen doen”, benadrukte de premier.

Hij heeft een duidelijke boodschap voor de politici. “Ik denk dat het ergste voor de democratie kan zijn dat het referendum wordt geannuleerd. Sommige mensen suggereren dat nu, om het resultaat te annuleren. Dat betekent dat we de mensen moeten vertellen dat ze genegeerd worden, na alle beloftes die gemaakt zijn. Als we verhinderen dat het Verenigde Koninkrijk op 31 oktober uit de EU stapt, als het dat is wat de parlementsleden willen, dan zal dat het vertrouwen van de mensen in de politiek ernstig schade toegebracht worden”, aldus de Britse premier.

Rechter verwerpt verzoek schorsing te annuleren

Een Schotse rechter heeft eerder vandaag een verzoek verworpen om zich te verzetten tegen de schorsing van het parlement. Deze voorlopige beslissing moet nog bevestigd worden tijdens een hoorzitting op 6 september.

De zaak voor een rechtbank in Edinburgh was gisteren begonnen. 75 Britse parlementsleden hoopten de beslissing van Johnson terug te draaien om het parlement in Londen vijf weken lang te sluiten. De procedure in Edinburgh werd volgens de openbare omroep BBC vorige maand al aanhangig gemaakt, maar door de beslissing van Johnson om de werkzaamheden van het Lagerhuis vijf weken lang op te schorten, hoopten de betrokken parlementsleden dat er snel een tussentijds verdict kan komen.

De rechter van de rechtbank van Edinburgh besliste echter dat hij niet kan ingaan op het verzoek.

In het Noord-Ierse Belfast wordt een gelijkaardige zaak behandeld. En ook in Londen maakte zakenvrouw Gina Miller bekend dat ook zij via juridische weg Johnson stokken in de wielen wil steken. Zij slaagde er in 2017 al in om af te dwingen dat het parlement mag stemmen over de brexit. Aan de BBC zei ze deze ochtend dat het duidelijk is dat Johnsons strategie erin bestaat het parlement de mogelijkheid te ontnemen om een wet te stemmen die een “no deal”-brexit tegenhoudt. Dat betekent dat Groot-Brittannië de Europese Unie op 31 oktober zou verlaten zonder een onderhandelde regeling.

Gevolgen

En dat heeft enkele gevolgen. Zo schrijven meerdere Britse kranten dat een no-deal brexit de bevoorrading van griepvaccins zou bedreigen, op een moment dat het Verenigd Koninkrijk geconfronteerd wordt met een bijzonder virulente virusstam dit jaar. 

De griepvaccins worden in Groot-Brittannië gratis aangeboden aan mensen ouder dan 65 jaar en aan zwangere vrouwen. Een aantal artsen en gezondheidsexperts vreest nu problemen met de bevoorrading in het geval van een harde brexit. 

Hulp van oud-premier Major

Voormalig Brits premier John Major zegt zich te voegen in de zaak die Miller heeft aangespannen. “Ik heb beloofd dat ik een rechterlijk oordeel zou vragen als de premier het parlement langdurig schorst om te voorkomen dat parlementariërs zijn brexitplannen dwarsbomen”, schrijft Major in een verklaring die online is gezet. “Ik wil de rechtbank adviseren vanuit mijn ervaring in de regering als minister en premier, en ook omdat ik vele jaren lid ben geweest van het Lagerhuis.” Die zaak zal volgens Miller voorkomen op 5 september.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Brent Van Renterghem

    Boris wil de man zijn die de boel splitst en liefst zo snel mogelijk.

  • Yves Cordy

    Boris wil niet dat politici acties ondernemen tegen een no deal Brexit omdat dit volgens hem "het vertrouwen van de mensen in de politiek kan schaden". Bestaat dat nog van die dromers die nog enig vertrouwen hebben in de politiek van eender welke strekking in eender welk land?

Lees meer