Premier Johnson gooit romantiek in de strijd.
Conservatives Premier Johnson gooit romantiek in de strijd.

Boris Johnson maakt parodie op Love Actually: ‘Brexit actually’

De Britse premier Boris Johnson gooit alles in de strijd in de aanloop naar de verkiezingen van aanstaande donderdag. Zelfs zijn romantische kant. In een parodie op de bekende ‘bordjes-scène’ uit de kerstfilm Love Actually probeert Johnson kiezers te motiveren op de conservatieven te stemmen. Tegelijkertijd is het filmpje een sneer naar Love Actually-acteur Hugh Grant, die een groot brexittegenstander is en de hoofdrol van premier speelt in de film.

De video die Boris Johnson op Twitter deelt, begint nét als in de alom geprezen romantische komedie uit 2003. Een stel ligt tv te kijken op de bank als de bel gaat. Voor de deur staat een man, onder zijn arm een aantal tekstbordjes en een cd-speler. Maar nu is het niet acteur Andrew Lincoln die met een mistroostige blik de camera inkijkt, het is premier Johnson zelf; in kenmerkend blauw pak met zijn haar in de war. 

Oproep

Op de bordjes dit keer geen aandoenlijke liefdesverklaring maar een oproep om toch vooral vóór de conservatieven en dus voor de brexit te stemmen. Zo staat er onder meer te lezen: ‘Met een beetje geluk hebben we volgend jaar een brexit’ -  ‘Als het parlement het niet weer tegenhoudt’- ‘En kunnen we doorgaan’ - ‘Maar voor nu wil ik zeggen’ - ‘Jouw stem was nog nooit zo belangrijk’. 

Zie hieronder de versie van Johnson, en de originele versie. 

‘Veel geld’

Ook Hugh Grant (59) heeft het filmpje al gezien. In een interview met radiozender BBC 4 vertelt hij dat hij het ‘behoorlijk goed vindt’. “Het is duidelijk dat de conservatieve partij veel geld heeft. Misschien is dat waar al die roebels naartoe zijn gegaan?”, sneert hij naar de vermoedelijk deels Russische financiering van de partij. 

Grant zegt dat hij een bordje mist bij Johnson dat wel in het echte fragment zat. Het bordje waarop staat ‘Omdat je met kerst de waarheid vertelt’. Dat juist Grant Johnson op deze manier van repliek dient, is niet vreemd. De acteur roert zich al sinds de eerste brexitstemming in het debat. 

De Britten maken zich ondertussen op voor de derde landelijke verkiezingen in ruim vier jaar. Donderdag gaan ze naar de stembus. De Conservatieve Partij van Johnson lijkt er met de winst vandoor te gaan. De regeringspartij staat in de laatste peilingen op gemiddeld 42 procent van de stemmen, terwijl Labour op 33 procent blijft steken.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer