Boris Johnson.
EPA Boris Johnson.

Boris Johnson past voor tv-debat: “Het zou toch maar een kakofonie worden”

Boris Johnson, de topfavoriet om Theresa May op te volgen als Brits premier en leider van de Conservatieve partij, gaat niet in op de uitnodiging van Channel 4 voor een televisiedebat met zijn vijf rivalen nu zondag. Hij vreest dat het een "kakofonie" zou worden, zegt hij aan de BBC. Aan een debat dat de Britse openbare omroep dinsdag organiseert -na de tweede stemronde- wil hij wel deelnemen.

Johnson is één van de zes nog overblijvende kandidaten in de race naar Downing Street 10. Bij de eerste stemronde kon hij gisteren 114 van de 313 Tories in het Lagerhuis overtuigen. Zijn dichtste rivaal, minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt, moest het met 43 stemmen stellen. Drie kandidaten vielen af omdat ze niet de vereiste 17 stemmen haalden. Minister van Volksgezondheid Matt Hancock gooide vandaag zelf de handdoek in de ring.

Televisiezender Channel 4 organiseert zondag een debat tussen de zes overblijvende kandidaten, maar Johnson zal er dus niet bij zijn. Het zou toch maar een kakofonie worden, vreest hij. "Ik denk dat het belangrijk is dat we een verstandig, volwassen debat kunnen hebben. Mijn ervaring leert mij dat wanneer je een hele hoop kandidaten hebt het een kakofonie kan worden. Ik denk eerlijk gezegd dat de mensen de laatste drie jaar al genoeg debatten tussen Conservatieven hebben gezien", zei hij aan de Britse openbare omroep BBC. Zijn debatzuil zal blijven staan, maar dan leeg.

“Openstellen voor kritiek”
Zijn rivalen reageerden in een gezamenlijk statement. De leiderschapsverkiezing is een "cruciaal moment voor zowel het Verenigd Koninkrijk als de Conservatieve partij. Alle kandidaten moeten zich openstellen voor openbare kritiek", vinden Jeremy Hunt, Michael Gove, Dominic Raab, Sajid Javid en Rory Stewart. Zij nemen wel allemaal deel aan het debat.

Volgens ‘The Guardian’ is de entourage van Johnson er vooral voor beducht dat de andere vijf kandidaten zich allemaal tegen hem keren. In dat geval heeft hij maar weinig te winnen bij een televisiedebat. Aan een debat dat de BBC dinsdagavond organiseert, wil hij wel deelnemen. Die dag vindt de tweede stemronde binnen de Conservatieve fractie plaats en is er minstens nog één kandidaat afgevallen, maar wellicht zullen het er meerdere worden.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Yvan Lindekens

    Als Johnson het haalt komt er een Eton boy, een oerconservatief en een aartsopportunist aan de macht. Een erg pientere indruk maakt hij ook al niet. Dat wordt nog lachen.

  • Freddie Lamers

    Engeland ... een mooi voorbeeld van hoe politici werken. Maanden bakkeleien met elkaar. Het nooit eens zijn met elkaar. Verwijten over en weer. En vervolgens na het aftreden van May een schertsfiguur als Johnson naar voren schuiven. Klaar voor de volgende ronde zeveren en steggelen tot in de treure.

Lees meer