Milorad Dodik eist de overwinning op bij de Serviërs. Dodik is een pro-Russische nationalist. Hij wil dat het Servische deel van Bosnië zich afscheidt en bij Servië voegt. De verwachting is dat hij gaat proberen de politiek lam te leggen.
AP Milorad Dodik eist de overwinning op bij de Serviërs. Dodik is een pro-Russische nationalist. Hij wil dat het Servische deel van Bosnië zich afscheidt en bij Servië voegt. De verwachting is dat hij gaat proberen de politiek lam te leggen.

Bosnië heeft drie presidenten gekozen

De Bosnisch-Servische nationalist Milorad Dodik, de Bosniak-kandidaat Sefik Dzaferovic en de Bosnisch-Kroatische Zeljko Komsic hebben de presidentsverkiezingen in Bosnië en Herzegovina gewonnen. Alle drie de kandidaten worden president, aangezien de drie grootste bevolkingsgroepen allemaal een president afleveren. De opkomst was 53,3 procent.

Dodik liet snel weten dat hij de Bosnisch-Servische plek had gewonnen. Hij kreeg 56 procent van de stemmen. De politicus staat bekend als pro-Russisch en hij wil dat het Servische deel van Bosnië zich afscheidt en bij Servië voegt. De verwachting is dat hij gaat proberen de politiek lam te leggen.

Bosnië-Herzegovina heeft een complex politiek systeem, dat ingevoerd werd om een einde te maken aan de oorlog tussen Bosnische moslims, orthodoxe Serviërs en katholieke Kroaten van 1992 tot 1995. Nog steeds is het land via etnische scheidingslijnen diep verdeeld. De 3,4 miljoen geregistreerde kiezers moesten zondag opnieuw het Bosnische, Servische en het Kroatische lid van het driekoppig presidentschap aanduiden. 

Bij de Serviërs haalde Dodik het naar eigen zeggen met 56 procent van de stemmen, tegen 44 voor centrumkandidaat Mladen Ivanic. Bij de Bosniërs kondigde Safik Dzaferovic zijn overwinning aan. Ook hij is een nationalist. De Kroatische zetel werd tot slot opgeëist door de sociaal-democraat Zeljko Komsic. Die wil het land transformeren en beloofde "alle burgers te dienen".

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gerard Braeckmans

    Hé, daar hebben ze hier nog niet aan gedacht. 6 eerste ministers.

  • Jean Paul Peelos

    België op de Balkan.

Lees meer