Bouworde

Bouworde laat geen vrijwilligers meer vertrekken naar Marokko na doodsbedreiging

“We volgen het advies van Buitenlandse Zaken”

Bouworde vzw laat voorlopig geen vrijwilligers meer vertrekken naar Marokko nadat een groep van hen er bedreigd werd met de dood. Dat staat te lezen op de website van de organisatie. “We volgen het advies van de Belgische ambassade en de FOD Buitenlandse Zaken”, klinkt het.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een groep jongeren werd deze week met de dood bedreigd omdat ze in korte broek aan het werk was. Maandag werd een 26-jarige leerkracht opgepakt in Tanger die de tieners had bedreigd op sociale media. Volgens hem was de groep van twaalf jongens en meisjes, die in het dorp Adar vrijwilligerswerk doen, té frivool gekleed, wat volgens de man indruist tegen de religieuze regels van de islam.

De twintiger schreef op Facebook “dat hun hoofden afgehakt moeten worden”. Zijn tekst was een reactie op een Facebookpost van een politicus van de regerende conservatieve partij PJD, die bezwaar had gemaakt tegen de “strandkledij” van de jongeren.

Veiligheid gegarandeerd

Bouworde had contact met de Belgische ambassade in Rabat om te kijken of de veiligheid van de groep vrijwilligers die nog in de regio verblijft gewaarborgd is. Volgens de ambassade zou dat het geval zijn, met de Marokkaanse gendarmerie die hun veiligheid garandeert.

Het werkkamp in het zuiden van het land is inmiddels afgelopen, maar de vrijwilligers blijven nog enkele dagen in Marokko om er aan sightseeing en ontspanning te doen. Drie van de 37 vrijwilligers willen alsnog vervroegd naar huis komen.

De organisatie heeft door de commotie beslist om dit seizoen geen nieuwe groepen meer te laten vertrekken naar Marokko. Die beslissing werd genomen na overleg met de Belgische ambassade in Rabat en de FOD Buitenlandse Zaken. De ambassade verwijst voor het negatieve advies naar de huidige omstandigheden, “met de grote publiciteit in de pers en op sociale media”. Ongeveer tachtig jonge vrijwilligers zien door het besluit hun reisplannen in het water vallen.

Al jaren actief in de regio

“Bouworde is in de regio van Taroudant al meer dan vijftien jaar actief”, zegt de woordvoerster in een reactie aan Belga. “In het dorpje Adar waar de jongeren de voorbije tien dagen vrijwilligerswerk hebben gedaan, is Bouworde al tien jaar actief. Vroeger hebben we er een school en een vrouwencentrum gebouwd. Dit keer waren de vrijwilligers aan de slag met het herstellen van de straten die weggespoeld waren door hevige regenval.”

Volgens Heylighen wordt het werk van de Vlaamse jongeren erg gewaardeerd door de lokale bevolking, en gebeuren de werken ook op vraag van de dorpsverantwoordelijken. “Zopas is een lokale tv-omroep opnames komen maken van hun werk. Die reportage was zeer positief over hun werk”, aldus de woordvoerster. Het verhaal is dan overgenomen door andere media en blijkbaar zijn de beelden bij die politicus en die leraar in het verkeerde keelgat geschoten.

Bouworde benadrukt dat de jongeren nooit echt gevaar hebben gelopen. “De man die de oproep lanceerde tot onthoofding, woonde 800 kilometer verderop. Onze vrijwilligers zijn er zich ook nooit bewust van geweest wat er gebeurd was. Het is pas nu dat de zaak in onze pers komt, dat ze ervan op de hoogte zijn geraakt”, besluit Heylighen.

De organisatie wijst tot slot op de positieve ervaringen met de projecten in Marokko. “Wijzelf vinden het contrast groot tussen de positieve dorpsbewoners, die onze vrijwilligers warm welkom heetten, en die enkeling die 800 kilometer verderop doodsbedreigingen uitte.” 

103 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ken Haegeman

    Dat westerlingen in hun eigen land naakt of half naakt lopen tot daar toe maar hou je een beetje aan de regels als je in een ander land bent. En dan verwonderd dat ze aangerand en verkracht worden. Eigen schuld..... ik woon hier in een boeddhistisch land en zelf hier zal je in het gevang belanden en hoge boetes krijgen..... begint met respect en dan kennen ze vooral in België niet

  • Kjelt Van de Broeck

    Werk eens in België! Werk genoeg hoor!

Lees meer