2
Paco Largo

Boze Catalanen opnieuw op straat in Barcelona: verschillende auto’s in brand gestoken

Duizenden woedende Catalanen kwamen kwamen gisterenavond voor de derde dag op rij op straat in Barcelona. Ze protesteerden tegen de veroordeling van negen prominente Catalaanse separatisten, die kregen door het Spaanse Hooggerechtshof celstraffen opgelegd van negen tot dertien jaar. De onafhankelijkheidsgezinde president van de Spaanse regio, Quim Torra, heeft intussen opgeroepen om “onmiddellijk” een einde te maken aan het geweld in de stad. 

 “We kunnen de incidenten die we nu op straat zien gebeuren, niet toestaan... dit moet onmiddellijk stoppen”, verklaarde Quim Torra op de regionale televisie. Enkele uren eerder had de Spaanse premier Pedro Sanchez aan Torra gevraagd om het geweld ondubbelzinnig te veroordelen.

Catalaanse demonstranten kwamen gisterenavond opnieuw in botsing met de oproerpolitie in het centrum van Barcelona en staken auto's, barricades en straatmeubilair in brand in de buurt van regionale overheidsgebouwen in de stad. De politie voerde charges uit en vuurde schuimrubberen kogels af op de demonstranten. Zeker vier straten waren geblokkeerd door de branden. Enkele auto’s ontploften door het vuur. Volgens de politie gooiden vermomde demonstranten niet enkel stenen en rotjes naar de agenten maar ook met objecten die bijtend zuur bevatten.

In de stad Girona kwam het eveneens weer tot onlusten. Demonstranten gooiden daar met onder meer stenen en rotjes naar de politie.

2 Woedende Catalanen komen op straat in Barcelona.
RV Woedende Catalanen komen op straat in Barcelona.

Rellen

Ook gisteren ging het er hevig aan toe. Toen probeerden deels vermomde betogers veiligheidshekken rond Spaanse regeringsgebouwen omver te werpen. Ze gooiden ook met blikken, fakkels en verfbommen naar de veiligheidsdiensten. 

Agenten schoten opnieuw met rubberkogels. Die waren zo groot als een pingpongbal, zo merkt onze reporter ter plaatse op. Er werden verschillende charges uitgevoerd om de betogers te verdrijven, en politiehelikopters cirkelden boven de stad. Sommige - ook vreedzame - betogers werden hard aangepakt.

In totaal kwamen er 40.000 mensen op straat en vielen er 74 gewonden. Heel de nacht bleef het onrustig in Barcelona.

Vrijlating Catalaanse politici

Het Vlaams Parlement veroordeelt de zware straffen die het Spaanse Hooggerechtshof heeft uitgesproken tegen negen Catalaanse politici en activisten. In een resolutie die vandaag unaniem werd goedgekeurd vraagt het Vlaamse halfrond dat de veroordeelde politici en activisten gratie krijgen en dus worden vrijgelaten.

Afgelopen maandag sprak het Spaanse Hooggerechtshof lange gevangenisstraffen uit tegen negen boegbeelden van de Catalaanse separatistische strijd. Het Vlaams Parlement hekelt die zware straffen. “Democratisch verkozen politici en burgers worden veroordeeld en opgesloten voor het uitoefenen van hun politieke activiteiten. Dat is ontoelaatbaar.”, zegt N-VA-parlementslid Karl Vanlouwe, die het initiatief nam voor een resolutie van meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld.

Bemiddelende rol

Het Vlaams Parlement keurde in oktober 2017 al een resolutie goed waarin de internationale gemeenschap werd opgeroepen om een bemiddelende rol te spelen tussen de Spaanse en Catalaanse regering. “Vandaag moeten we helaas vaststellen dat er niets gebeurt. Het oorverdovend stilzwijgen van de Europese Commissie werkt dialoog niet in de hand maar juist tegen”, meent Vanlouwe.

“Wij blijven dan ook - meer dan ooit - aandringen op een politieke dialoog tussen Barcelona en Madrid en vragen dat de Europese en internationale gemeenschap niet langer wegkijkt, maar hierin bemiddelt”, klinkt het. 

Lees ook: Onze reporter tussen de Vlamingen die mee op straat komen in Barcelona: “Oplossing is verder weg dan ooit”

44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Het zijn net de verstedelijkte en dus rijkste gebieden in Spanje die tegen afscheiding zijn. Deze die op het platteland wonen zijn voor. En leggen meer gewicht in de schaal omdat het kiessysteem hen bevoordeelt. En dan nog zijn er 44% voorstanders en 48% tegenstanders van afscheiding. Ook hier blijkt uit de voorgeschiedenis dat separatisten het niet al te nauw nemen met de wet en met de democratische spelregels. Dan is het te verwachten dat het naar af gaat als zij aan de macht zouden komen.

  • Willy Godaert

    k’Vraag mij af wat de bedoeling kan zijn dat betogers wagens van Catalanen -dus hun eigen mensen-in hun hoofdstad in brand steken.Alleen voor hun plezier zeker?

Lees meer