In het Nederlandse Nuenen is een noodzendmast neergezet naast de vaste zendmast die door brand vernield is.
ANP In het Nederlandse Nuenen is een noodzendmast neergezet naast de vaste zendmast die door brand vernield is.

Branden bij zendmasten in Nederland houden aan ondanks arrestaties

Opnieuw is in Nederland brand uitgebroken bij een zendmast. Ditmaal in een bosgebied bij Swifterbant in Flevoland. De brandweer kon het vuur snel doven. De politie onderzoekt of het om brandstichting gaat. Het de twintigste keer op korte tijd dat er brand is bij een zendmast.

De vorige branden werden aangestoken. Dit weekeinde was er ook al een brandje in een zendmast in Waddinxveen, nabij Gouda. De brandweer vond hier aanwijzingen voor brandstichting.

De brandweer noemt het in brand steken van de zendmasten “zorgelijk en onacceptabel. De eventuele impact van de uitval van de zendmasten kan groot zijn. Het kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daardoor voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten.”

De afgelopen dagen zijn twee verdachten opgepakt van eerdere brandstichtingen in zendmasten, een in Groningen en een in Dronten.

Complottheorie

De brandstichtingen zijn mogelijk in verband te brengen met foute complottheorieën die stellen dat 5G-netwerken de verspreiding van het coronavirus in de hand werken. Anti-5G-groepen op sociale media verheerlijken de brandstichtingen.

Lees ook:

Zit complottheorie over 5G en coronavirus achter brandstichting aan tientallen gsm-masten?

Neen, 5G veroorzaakt geen coronavirus. Let op met valse berichten op sociale media

Complottheorie 5G en corona oorzaak van brandstichting?

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer