2 Luiz Inacio Lula da Silva.
AFP Luiz Inacio Lula da Silva.

Braziliaanse ex-president Lula mag cel verlaten

De voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva mag zijn cel verlaten. Dat is door een rechter beslist. 

Dankzij een arrest dat het Hooggerechtshof in Brazilië gisteren uitsprak, kunnen duizenden gevangenen worden vrijgelaten als ze in beroep zijn gegaan totdat hun veroordeling in hoger beroep bevestigd is. Lula ging in beroep tegen zijn veroordeling tot een celstraf van 8 jaar en tien maanden voor corruptie en zit al meer dan een jaar achter de tralies.

Bij zijn vrijlating werd Lula opgewacht door duizenden juichende fans. Hij beloofde hen te “blijven vechten” om het leven van het Braziliaanse volk te verbeteren. Hij noemde president Jair Bolsonaro een “elitair” en beschuldigde de autoriteiten ervan “links te criminaliseren”.

Met zes stemmen voor en vijf tegen maken de magistraten een einde aan de jurisprudentie waarmee iemand in de cel moet blijven als hij in beroep is gegaan totdat zijn veroordeling in hoger beroep bevestigd is.

De 74-jarige Lula zit sinds april 2018 een gevangenisstraf uit omdat hij van een bouwaannemer een appartement aan de Braziliaanse kust cadeau zou hebben gekregen. Dat zou een beloning geweest zijn omdat Lula miljoenencontracten had geregeld met Petrobras, het oliebedrijf dat door de Braziliaanse overheid gerund wordt. 

Nieuws positief onthaald

Regeringsleiders uit de regio reageren verheugd op de vrijlating van Lula. De Argentijnse president Alberto Fernandez wees vrijdag op Twitter op de “moed” en “integriteit” van Lula. “We zijn ontroerd door de moed waarmee @LulaOficial deze vervolging getrotseerd heeft”, aldus Fernandez.

Ook in Cuba wordt de vrijlating van Lula “gevierd”. “De bevolking viert de vrijlating van Lula, na 580 dagen van onterechte opsluiting. #LulaLibre”, laat het Cubaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken weten op Twitter.

“Het Venezolaanse volk is gelukkig en verwelkomt de vrijlating van broeder Lula”, klinkt het dan weer vanuit Venezuela. “Het is geweldig om Lula op straat te zien. Lula, de grote leider van Brazilië, de grote leider van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied”, aldus president Nicolas Maduro in een televisietoespraak.

2
AFP

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer