EPA

Braziliaanse president Bolsonaro steeds minder populair in eigen land

Steeds meer Brazilianen keren zich af van hun extreemrechtse president Jair Bolsonaro die vorig jaar in oktober nog moeiteloos de verkiezingen won. Uit een nieuwe opiniepeiling van Ibope blijkt dat zo’n 27 procent van de ondervraagden vindt dat de regering het er “slecht” of “vreselijk slecht” vanaf brengt. Dat is drie procent meer dan in maart en elf procent meer dan in januari.

Ibope ondervroeg 2000 Brazilianen in opdracht van CNI, een organisatie die de belangen van de Braziliaanse industrie verdedigt. 

35 procent van de bevolking geeft Bolsonaro in de peiling een “goede” of “zeer goede” score. Dat is vergelijkbaar met de positieve beoordeling in maart (34 procent), maar nog steeds aanzienlijk minder dan in januari, toen 49 procent van de ondervraagden nog erg positief was over het werk van zijn regering.

Sinds Brazilië in 1985 een democratie werd, kreeg een Braziliaanse president nooit eerder zo’n lage waardering in de vroege maanden van zijn presidentschap.

Proteststem

Volgens Renato da Fonseca, directeur opiniepeiling bij CNI, stemden veel Brazilianen vorig jaar voor Bolsonaro om te vermijden dat de linkse arbeiderspartij weer aan de macht zou komen. De nieuwe president slaagt er echter niet in om de bevolking te overtuigen van zijn aanpak. “De economie staat stil. Er is geen nieuwe economische groei, wat sommigen verwachtten toen Bolsonaro verkozen werd, en ze zijn teleurgesteld”, licht hij toe. Het land blijft geplaagd door een hoge werkloosheid, de consumptie is niet toegenomen en investeerders wachten voorlopig op de goedkeuring van een belangrijke belastinghervorming van het Braziliaanse pensioensysteem, verduidelijkt Fonseca.

Meer dan de helft van de kiezers die in oktober voor Bolsonaro stemden, stemden tegen de arbeiderspartij en hadden geen andere keuze, zegt Leonardo Barreto, hoofd van het Braziliaanse politieke consultancybedrijf Factual. “Bolsonaro moest meer naar het midden verschuiven om de steun van die mensen te behouden. Maar hij deed het tegenovergestelde en blijft vasthouden aan extreemrechtse standpunten om zijn oorspronkelijke bondgenoten te behouden.”

Openbare veiligheid

Bolsonaro, een voormalige legerkapitein die beloofde de corruptie in het land aan te pakken en de rechtsorde in het land te herstellen, krijgt volgens de opiniepeiling vooral erkenning voor zijn maatregelen om de openbare veiligheid te verbeteren. Zijn initiatieven op vlak van belastingen en intrestvoeten worden het minst geapprecieerd.

Uit de poll blijkt ook dat Bolsonaro vooral populair is bij mannen in het rijkere zuiden van het land en bij families met een inkomen dat meer dan vijf keer hoger ligt dan het maandelijkse minimumloon.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer