rv

Braziliaanse transgender brutaal doodgeslagen in Fortaleza

De 42-jarige Dandara dos Santos werd op klaarlichte dag brutaal uit haar huis gesleept, gestampt en geslagen tot ze dood was. De moord vond half februari plaats in het Braziliaanse Fortaleza. Zes daders konden worden geïdentificeerd door een vreselijk filmpje dat de politie verspreidde. Daarin smeekte de vrouwelijke transgender de woestelingen tevergeefs voor haar leven. Dandara was al de vijfde transgender die vorige maand werd vermoord in Brazilië.

De bebloede vrouwelijke transseksueel kreeg klappen met schoenen en een houten plank. Ze werd zwaar gestampt, in een kruiwagen geladen en naar een afgelegen steegje gebracht. Daar werd ze onder luid gejuich en gelach beestachtig doodgeslagen.

Op internet circuleerde een video van de misselijkmakende lynchpartij die dateert van 15 februari. In de video zegt de persoon die aan het filmen is in het Portugees: "Ze zullen de flikker doden". Intussen lachen de brute aanvallers hun slachtoffer uit met mensonterende, homofobische opmerkingen.

De politie gaf vrijdag de beelden vrij om de daders te kunnen opsporen. Er konden zes vermoedelijke moordenaars worden geïdentificeerd, maar nog niet allemaal worden aangehouden. "Het onderzoek schiet goed op", zegt de politie. "We gaan achter de moordenaars aan." Vier daders zitten inmiddels vast in de cel.

De overheid van deelstaat Ceará heeft de moord veroordeeld en waarschuwde ervoor dat daders gestraft zullen worden. Tussen oktober 2015 en september 2016 werden er in Brazilië 123 transgenders en transseksuelen vermoord. Wereldwijd vindt om de drie dagen een moord op een transgender plaats.


Lees meer