Photo News

Brexitvoorstellen Johnson duurder dan die van May

De brexitvoorstellen van de Britse premier Boris Johnson hebben een grotere negatieve impact op de Britse economie dan die van zijn voorganger Theresa May. Dat concludeert het onafhankelijke onderzoeksbureau The UK in a Changing Europe.

May slaagde er niet in haar plannen door het Britse parlement te loodsen en trad daarop af, waarna Johnson het stokje overnam. Hij is een brexithardliner en gaat er prat op het Verenigd Koninkrijk linksom of rechtsom uit de Europese Unie te halen. Afgelopen week kwam hij met een voorstel voor uittredingsafspraken dat op gematigd optimisme kon rekenen in sommige kringen. 

De hogere kosten van het plan van Johnson zitten hem erin dat zijn idee geen voorstellen voor een gelijk speelveld heeft en geen of beperkte vrijhandel mogelijk maakt met de EU na de brexit. Het Johnson-plan komt daardoor neer op een daling van 7 procent van het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking in tien jaar, vergeleken met in de EU blijven. Dat zou bij de plannen van May 5,5 procent zijn. Een no-dealbrexit is nog duurder en komt neer op een daling van 8,7 procent.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Met wie gaan ze dan een vrije markt hebben, Bart Verbeeck. Toch niet met de Europese Unie. Om overspoeld te worden door Amerikaans hormonenvlees en chloorkippen en goedkope import uit lage lonen landen.

  • Bart Verbeeck

    Men vergeet altijd dat de UK alle voordelen van een vrije markt ter beschikking gaan hebben eens ze onder de burocratie van Brussel onderuit zijn. Deze impact zou zo enorm positief kunnen zijn voor de UK (op middellange termijn) dat andere landen het voorbeeld zullen volgend. Vergis je niet, dit is DE reden waarom de Brexit zo moeilijk verloopt.

Lees meer