Door de staking blijven heel wat toestellen maandag en dinsdag aan de grond.
HANNAH MCKAY Door de staking blijven heel wat toestellen maandag en dinsdag aan de grond.

British Airways schrapt honderden vluchten door eerste pilotenstaking in 40 jaar

British Airways schrapt de meeste van zijn in totaal 850 vluchten op maandag en dinsdag vanwege een pilotenstaking. Overleg gedurende het weekend om de eerste pilotenstaking bij de Britse luchtvaartmaatschappij in veertig jaar te voorkomen heeft vooralsnog niets opgeleverd. De maatschappij heeft ook alle vluchten van en naar Brussel geschrapt.

Problemen zullen vooral ontstaan voor reizigers die van of naar Londen vliegen, en dan in het bijzonder naar de luchthaven Heathrow en in mindere mate Gatwick. De kleinere luchthaven London City blijft buiten schot.

De piloten eisen een loonsverhoging en nieuwe afspraken over winstdeling en uitbetaling in aandelen. British Airways, dat onderdeel is van de beursgenoteerde luchtvaartgroep IAG, zegt de piloten een "eerlijke" loonsverhoging te hebben geboden. De maatschappij zou verder hebben gedreigd personeelsvoordelen, waarmee piloten en hun familie goedkoop mogen vliegen, in te perken voor stakers.

De staking heeft ook gevolgen voor Brussels Airport, bevestigt een woordvoerster van de luchthaven. British Airways heeft alle vluchten voor maandag en dinsdag tussen Brussel en Londen geannuleerd. Dat zijn er twaalf per dag: zes heen en zes terug.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer