2 Vrijdag werd Londen opgeschrikt door een aanslag. De dader was een jaar geleden voorwaardelijk vrijgelaten uit de gevangenis. Hij was veroordeeld voor het voorbereiden van een aanslag op de beurs van Londen.
AP Vrijdag werd Londen opgeschrikt door een aanslag. De dader was een jaar geleden voorwaardelijk vrijgelaten uit de gevangenis. Hij was veroordeeld voor het voorbereiden van een aanslag op de beurs van Londen.

Britse autoriteiten screenen vrijgelaten terroristen na steekpartij Londen, één man meteen ook opgepakt voor voorbereiden aanslag

De Britse autoriteiten zullen een zeventigtal terroristen die uit de gevangenis zijn vrijgekomen opnieuw onder de loep nemen. Een gevolg van de steekpartij in het centrum van Londen waarbij vrijdag twee mensen het leven lieten. Intussen is ook een 34-jarige man opgepakt die een terroristische aanslag aan het voorbereiden was, zo heeft de politie bekendgemaakt.

De verdachte, die al voor terreur is veroordeeld maar voorwaardelijk was vrijgekomen, werd gisterenavond gearresteerd in zijn huis in Stoke-on-Trent. De politie zegt dat de man is gearresteerd naar aanleiding van “een breder onderzoek naar veroordeelde terroristen”. Toen zijn woning werd doorzocht, rees de verdenking dat de man terreuractiviteiten aan het voorbereiden was. Er zijn geen aanwijzingen op een connectie met de aanslag op de London Bridge vrijdag. Er zou ook geen gevaar voor de samenleving zijn geweest.

Opnieuw onder de loep

Usman Khan (28), die twee mensen doodstak op de London Bridge voordat hij door de politie werd doodgeschoten, was in het verleden ook al veroordeeld voor terreurmisdrijven. Hij zat naar verluidt in de gevangenis voor het beramen van een bomaanslag op de beurs van Londen en kwam in december 2018 vervroegd vrij. Lokale media meldden dat hij een elektronische enkelband droeg.

Een 70-tal terroristen die uit de gevangenis werden vrijgelaten, worden nu door de Britse autoriteiten opnieuw onder de loep genomen als gevolg van de steekpartij, zo heeft premier Boris Johnson verklaard. Johnson zei dat de terreuraanval van vrijdag voorkomen had kunnen worden als vervroegde vrijlating uit de gevangenis afgeschaft was. Het is voor hem "volkomen duidelijk dat we niet kunnen verdergaan met de falende aanpak uit het verleden". 

Strenger

"Als je veroordeeld bent voor een zwaar terroristisch misdrijf, zou er een minimumstraf van veertien jaar moeten zijn, en sommigen zouden nooit vrijgelaten mogen worden", aldus Johnson. "Voor alle terroristische en extremistische misdrijven moet de straf van de rechter volledig uitgezeten worden.” De premier beloofde strengere gevangenisstraffen als hij de verkiezingen van 12 december wint.

2
AFP

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Iris Decre

    De kogel is het beste antwoord.

  • sevim yılmaz

    Terroristen zouden effectief levenslang moeten krijgen, zonder pardon of zonder enige vorm van proces. De enige gunst die ze krijgen is euthanasie als ze zelf willen, zoniet een streng regime van 24 uur per dag op cel zonder medegevangene. Geen mogelijkheid tot werken of eender ander verzet, of communicatie middel. Geen bezoek. Dat lijkt mij een gepaste straf voor terroristen en dit toepassen in alle landen waar teroristen actief zijn.

Lees meer