Alexandra Hall-Hall.
RV Alexandra Hall-Hall.

Britse diplomate stapt op: “Ik wil niet langer halve waarheden verkopen over de brexit”

De Britse diplomate Alexandra Hall Hall stapt op omdat ze niet langer "halve waarheden kan verkopen namens een regering die ze niet vertrouwt". Dat meldt CNN. De Amerikaanse nieuwszender kon haar ontslagbrief inkijken. 

Hall Hall leidde tot voor kort de brexitcel op de ambassade in Washington. Haar ontslag komt er een week voor de Britse parlementsverkiezingen. In de brief schrijft Hall Hall onder andere dat ze almaar meer verbijsterd raakte over het feit dat ze boodschappen moest brengen over de brexit die “niet volledig eerlijk" waren.

Volgens de diplomate heeft de terughoudendheid van de Britse toppolitici om het publiek eerlijk te informeren over de brexit de geloofwaardigheid van Britse diplomaten in het buitenland ondermijnd. Haar positie was "persoonlijk ondraaglijk" en "professioneel onhoudbaar" geworden. "Onze job om de democratie en de rechtstaat te bevorderen, wordt zoveel moeilijker gemaakt als duidelijk is dat we die kernwaarden thuis zelf niet naleven", aldus de diplomate.

Frustratie
Zij beklemtoont in haar brief, die wijdverspreid werd binnen de Britse diplomatie, dat haar ontslag niets te doen heeft met voor of tegen brexit zijn. “Het is wel een manier om mijn frustratie duidelijk te maken over hoe het brexitbeleid wordt uitgevoerd”, klinkt het. 

Het nieuws van Hall Halls ontslag komt op een gevoelig moment voor premier Boris Johnson. In de peilingen had hij een grote voorsprong, maar de laatste weken is die geslonken. In het Conservatieve kamp is daardoor zenuwachtigheid ontstaan over nieuwe incidenten die zijn voorsprong verder kunnen doen verkleinen. Vandaag nog riep oud-premier John Major -een partijgenoot nochtans- op om tegen Johnson te stemmen.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mady Vermeulen

    We worden bedonderd. Dàt wisten we nog niet.

  • pascal de bruycker

    Het ging vroeger ook toen het Verenigd Koninkrijk nog niet in de EU zat , de tijd met de Britse ponden en de grenscontroles waren geen probleem . En hebben ze tenslotte geen gelijk , altijd maar voor dat EU gedoe meehelpen betalen , massa's migranten exporteren ( economische gelukszoekers ) die de sociale kas stilaan maar zeker opmaken zonder zelf er ooit wat voor in de plaats stellen ...de EU snapt het niet...

Lees meer