In de vrachtwagen werden begin deze week 39 lichamen gevonden.
EPA In de vrachtwagen werden begin deze week 39 lichamen gevonden.

Britse krant legt mensensmokkel vanuit België bloot: “Trip kan 12 tot 16 uur duren, afhankelijk van de vertraging van de ferry”

Undercover opererend heeft een journaliste van de Britse krant Daily Mail contact gehad met een Albanese mensensmokkelaar die een route via België uit de doeken deed, zo staat vandaag in de krant te lezen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De krant ontdekte dat er in het noordoosten van Londen een Albanees vertoeft die aanbiedt migranten het land binnen te smokkelen. De man zou naar eigen zeggen zelf via een vrachtwagen illegaal ingeweken zijn. Een journaliste contacteerde hem en kreeg te horen dat zij 17.000 pond zou moeten betalen voor valse papieren die het haar mogelijk moesten maken vanuit de Albanese hoofdstad Tirana te vliegen.

Een alternatief was dat zij voor 14.000 pond als verstekeling in een vrachtwagen vanuit België Groot-Brittannië zou kunnen bereiken.

De koelcontainer waarin woensdag 39 lijken zijn ontdekt, was vanuit Zeebrugge naar het Engelse Purfleet verscheept.

De Albanees vertelde vrijdag dat de trip vanuit België twaalf tot zestien uur kan duren, naargelang de ferry “vertraging heeft opgelopen”. “Ik heb het zelf gedaan”, zou hij tegen de journaliste hebben gezegd. “Ik probeerde de gemakkelijkste manier te vinden voor u, begrijpt u?”

De betaling zou na aankomst in Groot-Brittannië gebeuren, maar de mensensmokkelaar vroeg details rond een vriend in Londen die garant zou staan voor het geld. Toen de verslaggeefster zei schrik te hebben na het drama van vorige week kreeg ze te horen dat het “een dubbeltje op zijn kant” is. De man begon volgens de krant ook te lachen toen ze bleef aandringen schrik te hebben.

Lees ook: Tien onderkoelde migranten levend uit koelwagen gehaald in Calais

“Politie zit mensensmokkelaars op de hielen”

In het onderzoek naar de dood van de 39 slachtoffers worden overigens snel nieuwe arrestaties verwacht, schrijft de Irish Mirror vandaag. Volgens de krant zitten de Ierse en Britse politie de mensensmokkelbende die verantwoordelijk zou zijn voor de tragedie op de hielen. In Engeland zijn al vier mensen gearresteerd, onder wie de vrachtwagenbestuurder. 

Drie mensen die in Engeland zijn aangehouden in verband met de vondst van 39 lijken in een koelwagen in het Engelse Essex zijn op borg vrijgelaten. Dit heeft Sky News zondag bericht en zo heeft de Britse politie bevestigd. Het gaat om een echtpaar uit Warrington in Cheshire en een 48-jarige Noord-Ier die vrijdag waren gearresteerd op verdenking van doodslag en samenzwering voor mensensmokkel.

Onschuld

Het stel is een 38-jarige man en een 38-jarige vrouw. Zij was de laatste bekende eigenaar van de Scania-trekker die in de haven van Purfleet de koelwagen had opgehaald die vanuit Zeebrugge was verscheept. Zij hebben hun onschuld staande gehouden en gezegd de in Bulgarije geregistreerde vrachtwagen vorig jaar te hebben verkocht. Zij zijn vrij op borg tot 11 november.

De Noord-Ier was gearresteerd op de Londens luchthaven Stansted. Hij is tot 13 november vrij op borg. 

De 25-jarige vrachtwagenbestuurder Maurice Robinson verschijnt morgen/maandag voor een rechter op beschuldiging van 39-voudige doodslag, samenzwering tot mensensmokkel en hulp bij illegale immigratie, en witwassen van geld. 

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Henk H. Van der Haar

    Zolang de EU zo soft optreed tegen smokkelaars en illegalen blijf je dit houden. Hier in Nederland moet een uitgeprocedeerde asielzoeker zelf vertrekken, denk je dat ze dat doen? En dan is het ook nog mogelijk dat het land van herkomst geen onderdanen terug neemt, dat is toch te gek voor woorden. En dan erbij , dit zijn geen asielzoekers maar gelukszoekers

  • luc verriest

    Zolang Europa geen doortastende maatregelen neemt, en illegalen hier verder laat ronddolen, hebben de mensensmokkelaars vrij spel, en zullen dergelijke tragedies zich keer op keer herhalen.

Lees meer