Illustratiebeeld.
ANP Illustratiebeeld.

Britse legerchef: “Rusland vormt veel grotere dreiging dan IS”

Rusland vormt momenteel een "veel grotere dreiging" voor de veiligheid in het Verenigd Koninkrijk dan de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat verklaarde de Britse legerleider Mark Carleton-Smith in een interview met de krant The Telegraph.

"Rusland heeft getoond dat het bereid is zijn militaire macht te gebruiken om zijn eigen nationale belangen te verdedigen en uit te breiden", zegt hij. "De Russen proberen elke zwakheid en kwetsbaarheid die ze detecteren, uit te buiten". Carleton-Smith waarschuwt vooral voor "niet-traditionele" dreigingen vanuit Moskou, zoals cybercriminaliteit.

De dreiging van jihadistische terreurorganisaties is dan weer "afgenomen met de vernietiging" van de Islamitische Staat, zo klinkt het.

Vertroebelde relatie

De relaties tussen Londen en Moskou zijn al enige tijd vertroebeld. De Britten achten Rusland verantwoordelijk voor de vergiftiging van de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia, begin maart in de Zuid-Engelse stad Salisbury. Ook verschillende cyberaanvallen worden aan Rusland toegeschreven. Moskou heeft alle aantijgingen altijd ontkend.

De Russische ambassade in het Verenigd Koninkrijk heeft zaterdag met sarcasme gereageerd op de verklaringen van Carleton-Smith. "De legerchef is niet bezorgd om IS? Geweldige globale strategische visie! ", zo luidt het op Twitter.

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • leppens victor

    Als ik moet kiezen tussen het Rusland van Poetin of het kalifaat der gekken is de keuze snel gemaakt,en zonder tegenzin. mvg.

  • Kris Verbeek

    @Andre Decrock, maar heb je ook met Poetin gesproken. Ik neem aan dat de gewone rus geen oorlog wil, maar dat heeft niemand gestopt om de Krim te bezetten.

Lees meer