2 Brits minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.
AFP Brits minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.

Britse minister: “Brexit gaat mogelijk helemaal niet door”

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie gaat mogelijk helemaal niet door. Daarvoor waarschuwen zowel de minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, als twee belangrijke sponsors van de brexitcampagne.

Het Lagerhuis dreigt de zwaarbevochten brexitdeal van premier Theresa May dinsdag weg te stemmen, waardoor een chaotisch vertrek uit de EU dreigt. Hunt zei tegen de nieuwszender Sky dat het parlement ‘hard zijn best zal doen’ om een ‘verlammende’ no-deal-brexit te voorkomen.

“Het grote risico is dat we niet echt leveren waarvoor de mensen hebben gestemd”, zei Hunt tegen Sky. Het is de eerste keer dat een minister aangeeft dat een vertrek uit de EU kan worden geblokkeerd. Ook twee Leave-sponsors, miljardair Peter Hargreaves en hedgefondsmanager Crispin Odey, zeggen te verwachten dat Groot-Brittannië in de EU blijft.

May en de leiders van de Europese Unie zetten vorige jaar hun handtekeningen onder het brexitakkoord. Maar om wettelijk geldig te worden, moet ook het Britse parlement ermee akkoord gaan. Dat gaat waarschijnlijk mislukken; zelfs binnen haar eigen Conservatieve partij hebben veel politici weinig goeds over het akkoord te zeggen.

De Ierse kwestie

Het grootste bezwaar gaat over de relatie tussen de Europese republiek Ierland en het Britse Noord-Ierland. Dat laatste land zou na de brexit een aparte status krijgen om te voorkomen dat er een feitelijke grens tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland ontstaat. Voor Noord-Ierland zou later iets geregeld worden, waar behalve de inwoners ook Londen, Dublin en Brussel mee kunnen leven.

Critici van de deal van May vinden dat bewoordingen uit de overeenkomst Groot-Brittannië feitelijk voor onbepaalde tijd in de greep van de EU houden. Londen zou dan niets meer te vertellen hebben over het beëindigen van de speciale status van Noord-Ierland.

2 Brits premier Theresa May.
EPA Brits premier Theresa May.

47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erwin Van Roy

    Luie vind je welke democratische stemming 50% gaan stemmen en daar was dan 51% voor een uitstap. Dus met andere door de weet je maar van 25% van de UK burgers dat ze uit de EU willen. Is niet echt democratisch he

  • Peter Buyck

    Ze hadden een tweede stemronde moeten organiseren. De uitslag van zo'n bevraging werd hier te licht genomen. De gevolgen zijn gruwelijk. Men had echt moeten gaan voor een tweederdemeerderheid.

Lees meer