Clara Ponsati en haar advocaat Aamer Anwar.
REUTERS Clara Ponsati en haar advocaat Aamer Anwar.

Britse politie weigert Catalaanse separatiste uit te leveren aan Spanje wegens “disproportionaliteit”

De Catalaanse separatiste Clara Ponsati, tegen wie Spanje een internationaal arrestatiebevel heeft uitgeschreven wegens opruiing, wordt voorlopig niet uitgeleverd vanuit Schotland, waar ze verblijft. De Britse politie noemt het aanhoudingsbevel in een antwoord op de Spaanse vraag “disproportioneel”. 

Ponsati heeft de datum waarop ze zich bij de Schotse autoriteiten zou melden, dan ook uitgesteld. Ze wil verduidelijking van het bevel, zegt haar advocaat. “Het arrestatiebevel is naar Spanje teruggestuurd om verduidelijking te vragen”, klinkt het. 

De academica en Catalaans minister van Onderwijs ontvluchtte Spanje, samen met onder meer Carles Puigdemont, na het omstreden Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in het najaar van 2017. Ze vertoefde een tijd in België, maar vertrok daarna naar Schotland. Daar was ze voor ze Catalaans minister werd een tijd lang hoofd van de School of Economics and Finance aan de Universiteit van St Andrews. Vandaag geeft Ponsati er opnieuw les.

De nieuwe aanhoudingsbevelen tegen onder meer Ponsati en Puigdemont kwamen er nadat het Spaanse Hooggerechtshof had beslist om zeven Catalaanse politici en twee activisten celstraffen van negen tot dertien jaar op te leggen, wegens hun betrokkenheid bij het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017. Die veroordeling heeft geleid tot verschillende massaprotesten in Catalonië. Pas in december beslist het Belgische gerecht over het uitleveringsverzoek van Puigdemont.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Miguel Basanta

    Patrick: het democratisch niveau van een land kan je tegenwoordig opzoeken -democracy index 2019- Spanje is een full democracy en wij spartelen ergens achter Israel.. Waarom? We zijn hier verplicht om te stemmen of je word gestraft.. en de winnaar mag niet eens regeren(ook nog!). Dat is omdat hier de politiekers boven de wet staan en in spanje zijn er vandaag wr 19 zwaar veroordeeld.maar nieuws hierover zal je niet ontvangen..wel over de Sp. bondscoach :-)

  • patrick morel

    Spanje is allang geen democratie meer, het zoveelste falen van de EU.

Lees meer