2 De Britse premier David Cameron.
EPA De Britse premier David Cameron.

Britse premier: "Ik ben enkel in Britse welvaart en invloed geïnteresseerd"

De Britse premier David Cameron heeft vandaag het jaarlijkse partijcongres van zijn Conservatieve Partij afgesloten. In zijn toespraak ging hij in op de onderhandelingen die hij met de Europese Unie voert in de aanloop naar het aangekondigde referendum. "Ik ben maar in twee zaken geïnteresseerd: de welvaart van Groot-Brittannië en de invloed van Groot-Brittannië", klonk het.

Cameron wil niet zeggen wat hij precies hoopt binnen te halen tijdens de onderhandelingen. Het is wel bekend dat hij hervormingen wil forceren op vier domeinen: competitiviteit, soevereiniteit, sociale zekerheid en economisch bestuur. Ook tijdens de partijconventie in Manchester ging Cameron niet op de details in.

"Geloof me, ik voel geen romantische verwantschap met de Europese Unie en haar instellingen", zei de premier. "Ik ben maar in twee zaken geïnteresseerd: de welvaart van Groot-Brittannië en de invloed van Groot-Brittannië. Daarom zal ik hard vechten tijdens deze heronderhandelingen - zodat we een betere deal kunnen krijgen en het beste van de twee werelden." Het referendum over het Britse lidmaatschap van de EU moeten tegen het einde van 2017 plaatsvinden.

Het was de eerste grote toespraak van Cameron sinds hij in mei een absolute meerderheid haalde bij de parlementsverkiezingen. In Schotland deed de Scottish National Party het bijzonder goed, maar Cameron zei woensdag dat hij de Britse unie zal blijven verdedigen "met alles wat ik in mij heb".

Het viel verschillende waarnemers op dat Cameron zijn best deed de Tories een centrumprofiel aan te meten. Kenmerkend was zijn nadruk op de aanpak van armoede, discriminatie en uitsluiting. Het is Camerons tweede - en laatste - ambtstermijn en er is de komende vijf jaar nog werk aan de winkel, zo liet hij verstaan. "We zien het licht aan het einde van de tunnel, maar we zijn er nog niet."

'Ik voel geen romantische verwantschap met de Europese Unie en haar instellingen'

David Cameron

Aanval op Labour-leider

De premier was zeer scherp voor Labour-leider Jeremy Corbyn, die hij ervan beschuldigde "met het terrorisme te sympathiseren". Over Corbyn is al veel geschreven, zei Cameron, "maar er is maar één iets dat jullie moeten weten: hij vindt de dood van Osama Bin Laden een tragedie". Dat is het nochtans niet, ging hij verder. "Dat op een ochtend bijna 3.000 mensen vermoord werden in New York, dat is een tragedie. Dat mama's en papa's die dag niet naar huis terugkeerden, dat is een tragedie. Dat mensen van de torens naar beneden sprongen nadat vliegtuigen erin waren gevlogen, dat is een tragedie", verwees Cameron naar de aanslagen in New York op 11 september 2011, waar het al-Qaida van Bin Laden achterzat.

Waarna Cameron het gaspedaal helemaal indrukte. "We kunnen niet toestaan dat deze man (Corbyn, nvdr) zijn veiligheidsbedreigende, terrorismesympathiserende, Groot-Brittannië-hatende ideologie oplegt aan het land waar we van houden." Zijn partijgenoten bezorgden de premier een daverend applaus.

De aanhangers van Corbyn reageerden bijzonder geprikkeld op de opmerkingen van Cameron. Ze noemden ze "schandalig" en "persoonlijke aanvallen die je op de speelplaats hoort". De premier verwees namelijk naar uitspraken die Corbyn in 2011 deed. Het feit dat Bin Laden gedood werd zonder dat hij een eerlijk proces had gekregen, is een tragedie, zei Corbyn destijds.

Op de partijconventie van de Tories was Cameron ook kritisch voor de politiek van Labour. De sociaaldemocraten hebben geen "verstandige, redelijke en rationele argumenten" meer als het over de economie gaat. "Wie wordt geholpen als overheden de controle over de uitgaven verliezen en de intrestvoeten door het dak gaan? (...) De ideeën van Labour helpen de armen niet, ze doen de armen kwaad."

2 De Britse premier David Cameron tijdens het jaarlijkse partijcongres van de Tories.
PHOTO_NEWS De Britse premier David Cameron tijdens het jaarlijkse partijcongres van de Tories.

'We kunnen niet toestaan dat Corbyn zijn veiligheidsbedreigende, terrorismesympathiserende, Groot-Brittannië-hatende ideologie oplegt aan het land waar we van houden'

David Cameron

Lees meer