REUTERS

Britse premier May houdt crisisberaad over brexit

De Britse premier Theresa May houdt zondag crisisberaad in het landgoed Chequers, zo melden de Britse media overeenstemmend. De Conservatieve leider staat onder druk door de voortdurende crisis rond de brexit. De bewindsvrouw heeft ministers en vooraanstaande Conservatieve parlementsleden na de middag bij zich geroepen.

Van regeringszijde zijn haar de facto vicepremier David Livington en Milieuminister Michael Gove van de partij, zij werden zondag beiden in de Britse media genoemd als mogelijke tijdelijke vervangers van May. Ook brexitminister Stephen Barclay, “chief whip” (de fractieleider die probeert de parlementsleden van zijn partij volgens de lijn van de partijtop te laten stemmen) Julian Lewis, en de Conservatieve partijvoorzitter Brandon Lewis nemen aan het beraad deel, aldus SkyNews.

Voorts heeft May vooraanstaande Brexiteers uitgenodigd zoals ex-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, Dominic Raab, Iain Duncan Smith en Jacob Rees-Mogg.

Eerder waren er berichten dat er haar een couppoging boven het hoofd hangt.

Meer dan vijf miljoen Britten ondertekenen petitie tegen uitstap uit Europese Unie

Reeds meer dan vijf miljoen Britten hebben ondertussen een onlinepetitie tegen de brexit ondertekend. De toeloop naar de website was soms zo groot dat ze lam lag.

“De regering voert herhaaldelijk aan dat uit de Europese Unie (EU) stappen de ‘wil van het volk’ is. Wij moeten een einde maken aan die stelling door de kracht van de steun van de bevolking om (in de EU) te blijven aan te tonen”, zo valt er te lezen.

Zondag omstreeks 15.30 uur Belgische tijd waren er al 5.012.429 ondertekenaars. Van zodra een petitie meer dan 100.000 handtekeningen verwerft, moet het parlement die bekijken. De regering moet een antwoord geven van zodra er meer dan 10.000 ondertekenaars zijn, zo zegt de site.

Theresa May staat op dit moment voor een complete impasse. Aan de ene kant wil het Britse parlement haar brexitplannen niet goedkeuren, aan de andere kant wil de Europese Commissie niet tornen aan het akkoord dat de voorbije twee jaar is onderhandeld. Er zijn ook berichten dat zij deze week geen derde stemming omtrent de deal zou willen.

Ministers spreken steun uit voor geplaagde May

De Britse milieuminister Michael Gove zei op zondag dat minister-president Theresa May “absoluut” zijn steun had.

“Ik denk dat het niet het moment is om de kapitein van het schip te veranderen, en de premier heeft de juiste koers uitgezet door ervoor te zorgen dat we een overeenkomst hebben die het mandaat voor het referendum honoreert,” zei hij.

Ook de minister van Financiën, Philip Hammond, sprak zich publiekelijk uit voor het aanblijven van May. Het wegsturen van de eerste minister lost niets op, zei hij.

De adhesiebetuigingen zijn een reactie op een artikel in The Sunday Times waarin werd geschreven dat een coup tegen May aanstaande was. Opstandige ministers zouden van plan zijn hun politieke baas maandag te confronteren. Ze kunnen dan dreigen collectief op te stappen als de premier weigert te vertrekken. “Het einde is nabij, ze is binnen tien dagen vertrokken”, zou een van de ministers hebben voorspeld.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Lek Trician

    maurice,voor de centen is het europa niet te doen,zo wordt het wel aan de britten verkocht,jammer dat cameron niks beter kon,er zijn momenteel al 5 miljoen britten die tegen de brexit zijn,het parlement kan en mag hier niet naast kijken,europa heeft de britten nog extra tijd gegund,haast en spoed is wel nodig nu(meestal geeft dit geen goede oplossing)ik denk dat de echte deal gaat gebeuren als de brexit een spijtige feit is.Europa gaat ook niet vrijuit in dit geval,op het moment dat cameron prem

  • huib matthijssen

    Gbritain word n lachertje.

Lees meer