De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt
AFP De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt

Britse regering waarschuwt voor gevolgen nederlaag: “Brexit kan worden teruggedraaid”

Het is mogelijk dat de keuze van de Britten om uit de EU te stappen wordt teruggedraaid, als Britse parlementsleden de exit-deal van premier Theresa May wegstemmen. Daarvoor waarschuwt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt, die dan ook oproept de deal dinsdag goed te keuren. Hij reageerde vandaag tegen de BBC op geluiden over een zware nederlaag die May waarschijnlijk staat te wachten.

De Britten vertrekken over krap drie weken uit de EU. May worstelt momenteel met de lastminutewijzigingen die ze wil aanbrengen in het EU-exitverdrag, om daarmee voldoende steun te verkrijgen. Dinsdag is het aan de parlementsleden om een deal al dan niet goed te keuren. Goed ziet het er niet uit: May kon tot dusver geen extra garanties uit Brussel krijgen in vergelijking met het akkoord dat in januari met een grote meerderheid werd verworpen.

Wordt het exitverdrag weggestemd, dan zal May mogelijk om uitstel van de brexit vragen, wat volgens sommige parlementsleden mogelijk tot afstel kan leiden. Ook is een chaotische vertrek van de Britten uit de EU, dus zonder overeenkomst, een mogelijkheid.

Volgens Hunt hebben de Britten nu de kans om op korte termijn de EU te verlaten. Die mogelijkheid moet volgens hem worden aangegrepen, omdat de tegenstanders van de brexit anders de “wind in de zeilen krijgen”. Daarmee waarschuwt hij de harde brexiteers binnen de Conservatieve partij, dat ze zich maar beter achter May scharen. 

In Londen lopen er ondertussen ook geruchten dat May haar ontslag als premier zou kunnen aanbieden, in de hoop dat dat verregaande manoeuvre de harde brexit-factie in haar partij kan overtuigen. 

24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • kris hellemans

    @georges , we zijn op weg naar een soort van globalisatie en EU is daar een onderdeel van. Buiten de ontelbare extra postjes die bakken vol geld kosten maar noodzakelijk om de EU macht te geven (wie zou luisteren als het groepje van 5 personen was) is het de taak van de EU om de lokale politiek te beschermen tegen globale beslissingen die ingaan tegen de lokale cultuur. Neem nu autolichten, 20 jaar geleden ws ondenkbaar dat je overdag met lichten reed dat was namelijk hoe je moto's herkende...

  • Georges Vande Velde

    Hoeveel heeft al dat Europees gezever nu al gekost. Schaf gans die rommel af en keer terug naar ieder zijn land en munt. Iedereen en vooral de gewone burger zal er wel bij varen. Dat gekibbel en geldverslinden zal blijven duren want het is er enkel opgericht een grote graaiersgroep te verrijken op kosten van de gewone man!

Lees meer