Een antibrexit-betoger in Brussel, verkleed als Theresa May.
REUTERS Een antibrexit-betoger in Brussel, verkleed als Theresa May.

Britse werkgevers en vakbonden eisen plan B om brexit zonder akkoord te voorkomen

De belangrijke Britse werkgeversorganisatie CBI en de vakbondskoepel TUC eisen vandaag in een gezamenlijke brief een spoedvergadering met Theresa May. Ze eisen dat de premier haar brexitstrategie omgooit en dat ze een Brits vertrek uit de Europese Unie zonder akkoord koste wat het kost vermijdt.

In hun gezamenlijke brief benadrukken TUC-secretaris-generaal Frances O'Grady en CBI-directeur-generaal Carolyn Fairbairn dat ze "miljoenen werknemers en tienduizenden ondernemingen" vertegenwoordigen.

"Ons land staat voor een nationale noodsituatie. Beslissingen van de voorbije dagen hebben het risico op een no-dealscenario doen stijgen. Bedrijven en gemeenschappen in het Verenigd Koninkrijk zijn niet klaar voor deze uitkomst. De economische schok zal zich generaties lang laten voelen.”

Plan B

Daarom stellen ze drie eisen om "jobs, rechten en levensonderhoud van gewone, werkende mensen" te verzekeren. Ten eerste is het "van het grootste belang" dat May een brexit zonder akkoord en de daaraan verbonden "roekeloze schade" vermijdt.

Daarnaast is het essentieel dat de premier uitstel bedingt. Dat uitstel moet dan wel een "echte weg voorwaarts" mogelijk maken en lang genoeg zijn om tot een akkoord te komen. 

Als derde punt stellen de TUC en CBI dat het bij de brexit niet langer om de keuze tussen "de huidige deal en geen deal" moet gaan. "Er moet een plan B gevonden worden. Eén dat werknemers, de economie en een open Ierse grens beschermt", klinkt het.

"Wij kunnen de ernst van deze crisis voor bedrijven en werknemers niet overdrijven", klinkt het tot slot. De werkgevers en vakbonden vragen "een dringende ontmoeting" met May om hun bezorgdheden te bespreken.

Bekijk ook:

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marie Vanakker

    Ik vind het steeds prachtig om sommige mensen hier te horen zeggen " wel , vroeger ging het zo dus het zal nu ook wel lukken" . Wat ze eigenlijk doen is iemand met paard en kar op een autostrade sturen . Meestal is wat voorbij is ook echt voorbij .

  • johan fransaert

    dus Engeland gaat terug een eiland zijn ook economisch dat belooft weinig goeds voor hun economie als ze moeten opboksen tegen al die grote economische blokken wereldwijd.

Lees meer