14 De ravage na de aanslag is groot. Rechts een van de nabestaanden die rouwt bij de doodskisten van geliefden.
AFP De ravage na de aanslag is groot. Rechts een van de nabestaanden die rouwt bij de doodskisten van geliefden.

Bruidspaar overleeft bomaanslag op trouwfeest in Kaboel: “Ik zal nooit meer gelukkig zijn”

Een kersverse bruid en bruidegom hebben de verwoestende bomaanslag van gisterenavond tijdens hun trouwreceptie in de Afghaanse hoofdstad Kaboel overleefd, maar vele van hun familieleden niet. Intussen zijn al zeker 63 doden en 182 gewonden geteld. “Ik zal dit nooit kunnen vergeten, hoe hard ik dat ook probeer”, snikt de bruidegom. Terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bruidegom Mirwais haalt tegenover lokale media aan hoe hij enkele uren voor de explosie nog vrolijke gasten welkom heette op het feest. Slechts enkele uren later zag hij de vele lichamen weggedragen worden.

Diep verdriet

“Mijn geluk is omgeslagen in diep verdriet”, zegt hij. “Ik ben mijn broer kwijtgeraakt, vrienden, familieleden. Ik zal in dit leven nooit meer geluk kunnen vinden. Ik zal het nooit kunnen vergeten.”

Hij vertelt ook hoe zijn familie en zijn bruid in shock zijn. “Ze kunnen niet meer praten. Mijn bruid valt steeds flauw.” Haar vader laat lokale media weten dat 14 leden van hun familie ook om het leven zijn gekomen.

Op foto’s is te zien hoe de eerste begrafenissen al hebben plaatsgevonden. Bruidegom Mirwais is er niet bij geweest. “Ik kan niet naar de begrafenissen. Ik voel me zo zwak”, zegt hij. “Ik weet dat dit niet het laatste lijden van ons Afghanen zal zijn. Dat lijden zal doorgaan.’’ (lees hieronder verder)

14
AP
14
AP
14
AP

De explosie vond volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdagavond plaats rond 22.40 uur lokale tijd - 20.10 uur in België - in het feestzalencomplex Dubai City, in het westen van de stad.  Op het feest waren meer dan 1.000 genodigden aanwezig. De bom zou zijn afgegaan bij het podium waar muzikanten optraden.

Huilend

Volgens een getuige waren er in dat gedeelte van de zaal vooral mannen bijeen. “Iedereen liep roepend en huilend naar buiten. De zaal hing vol rook. Bijna iedereen die bij de mannen was, is dood of gewond”, zei Mohammad Farhag, die zich op het ogenblik van de ontploffing in een andere ruimte bevond.

14
AFP
14
AP

Een woordvoerder van de taliban, Zabihullah Mujahid, ontkende via een bericht op WhatsApp de betrokkenheid van zijn organisatie en veroordeelde de aanslag. Het weerhield er de Afghaanse president Ashraf Ghani niet van om de groepering via Twitter te beschuldigen. “De taliban kunnen zichzelf niet vrijpleiten. Zij bieden een platform voor terroristen.’” 

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag intussen opgeëist via het persbureau Nashir. IS zegt dat een Pakistaan zichzelf heeft opgeblazen, waarna ook een autobom is ontploft.

Zeventiende aanslag dit jaar

De aanslag op het trouwfeest was de zeventiende grote aanslag in de hoofdstad Kaboel sinds januari. Bij de vorige zestien werden volgens de autoriteiten minstens 113 mensen gedood en meer dan 700 gewond.

14
REUTERS
14
REUTERS

Op 7 augustus kwamen in Kaboel bij de ontploffing van een autobom gericht tegen Afghaanse veiligheidstroepen 14 mensen om het leven en vielen 145 gewonden. De slachtoffers waren grotendeels vrouwen, kinderen en andere burgers. Die aanslag werd opgeëist door de taliban.

Vredesonderhandelingen

Het geweld vindt plaats terwijl de Verenigde Staten en de taliban een akkoord proberen te sluiten dat de weg moeten openen naar vredesonderhandelingen tussen de Afghaanse regering en de islamistische organisatie. Volgens Amerikaanse bronnen is zo’n akkoord nakend, maar moeten er nog enkele punten uitgeklaard worden.

14 Een man huilt bij de aanblik van de vernielde trouwzaal.
REUTERS Een man huilt bij de aanblik van de vernielde trouwzaal.
14
REUTERS
14 De trouwzaal raakte door de zelfmoordaanslag zwaar vernield.
REUTERS De trouwzaal raakte door de zelfmoordaanslag zwaar vernield.
14 De veiligheidsdiensten hebben de schoenen van dodelijke slachtoffers verzameld.
REUTERS De veiligheidsdiensten hebben de schoenen van dodelijke slachtoffers verzameld.
14 Een gewonde wordt afgevoerd met een ambulance.
EPA Een gewonde wordt afgevoerd met een ambulance.
14 De Afghaanse veiligheidsdiensten hebben de omgeving afgezet.
AP De Afghaanse veiligheidsdiensten hebben de omgeving afgezet.

35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Koenraad Verstraeten

    Zéér erg!! Hoe wreed en meedogenloos kunnen sommige mensen worden/zijn. R.I.P.!!

  • Karina De smet

    Ik had gisteren nog maar het leed gezien van een man die zijn enig familielid zijn eigen vrouw moest laten begraven, echt pakkend en nu weer dit, gewoon vreselijk. Dat zijn geen mensen meer in mijn ogen maar gestuurde robots die voorgeprogrammeerd zijn, dat zijn gewoon geen mensen meer. Alweer heel triest en zag er allemaal zo mooi uit voor dat koppeltje , erg! Zoiets kom je niet te boven denk ik. Toch hoop ik dat ze nog ergens een houvast kunnen vinden om hun verdriet wat te verzachten.

Lees meer