4
RV

Buitenlandse pers over spijtbetuiging koning Filip: “Echte verontschuldigingen blijven uit”

Op de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid heeft koning Filip in een brief aan de Congolese president Félix Tshisekedi zijn “diepste spijt” betuigd voor de geweld- en gruweldaden die onder het bewind van Leopold II, zijn betovergrootoom, in Congo werden gepleegd. Internationale nieuwssites berichten over de onverwachte spijtbetuiging van de Belgische koning, al valt het hen op dat de brief geen excuses bevat.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Verschillende Congolese media publiceren de integrale brief van onze koning op hun website. “De Belgische koning biedt voor het eerst ‘zijn diepste medeleven’ aan voor de wonden die tijdens de koloniale periode zijn toegebracht”, kopt Actualité, één van de grootste Congolese nieuwssites. De site publiceert naar aanleiding van de herdenking van de Congolese onafhankelijkheid ook een opiniestuk van minister van staat André Flahaut (PS), die schrijft dat de Belgen “de plicht hebben om het belang van de onafhankelijkheid onder ogen te zien, om beter te strijden tegen neokoloniale of paternalistische tendensen die de betrekkingen tussen Europa en Afrika maar al te vaak bederven.” 

4
RV - screenshot actualité.cd

De Amerikaanse nieuwssite CNN merkt op dat de koning wel zijn spijt betuigt, maar zich niet verontschuldigt. “De koning der Belgen heeft zijn ‘diepste medeleven’ betuigd aan de president van de Democratische Republiek Congo voor het ‘lijden en de vernedering’ die de natie heeft ondergaan tijdens de kolonisatie", schrijft CNN, “Maar hij heeft geen excuses aangeboden voor de wreedheden van zijn voorvader Leopold II”. 

4
RV - screenshot CNN

Ook de BBC schrijft over de brief van koning Filip. De Britten verwijzen naar de wereldwijde protesten naar aanleiding van de dood van de Amerikaan George Floyd en de ‘Black Lives Matter’-protesten die daarop volgden. “Duizenden Belgen hebben de afgelopen weken geprotesteerd en standbeelden van de Belgische koloniale leider koning Leopold II werden gevandaliseerd”, schrijft BBC. “Het is de eerste keer dat een Belgische vorst formeel wroeging toont over wat er tijdens de koloniale overheersing van het land is gebeurd”, klinkt het nog. “Toch bleef een echte verontschuldiging uit.” 

4
RV - screenshot BBC

Ook de Britse krant The Guardian besteedt aandacht aan de brief van onze koning. In een uitgebreid stuk op de site, met als titel “Belgische koning betuigt “diepe spijt” over brutale koloniale overheersing”, geeft de krant een overzicht van de inhoud van de brief en de reacties erop. The Guardian schrijft dat de reactie van onze koning in schril contrast staat met wat prins Laurent enkele weken geleden liet optekenen, namelijk dat Leopold II niets kon verweten worden in verband met de gruwelijkheden, “omdat hij nooit een voet in Congo heeft gezet”. 

Lees ook: 

Geen woord over de miljarden die in Belgische zakken verdwenen en daar heeft Filip een goede reden voor (+)

Filip doet wat zijn oom en vader nooit deden: spijt betuigen aan Congo (+)

57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Poot

    Dat 'het buitenland' eerst voor de eigen deur veegt.

  • Filippo Bufalari

    Dan moet heel de wereld zijn spijt betuigen

Lees meer