Bulgaarse ex-minister aangeklaagd wegens corruptie

In Bulgarije is de vroegere minister van Sociale Zaken Emilija Masslarova wegens corruptie aangeklaagd. Ze wordt beschuldigd van de verduistering van omgerekend 5 miljoen euro.

De gewezen minister zou volgens mediaberichten het geld bij de peperdure renovatie van een sociaal centrum in de stad in eigen zak gestoken hebben. De Europese Unie had Bulgarije na de toetreding tot de EU in 2007 steeds weer bekritiseerd wegens corruptie op het hoogste echelon.
 
Na de ambtsaanvaarding midden 2009 had de nieuwe conservatieve regering in Bulgarije aangekondigd dat ze leden van de vroegere regering wegens corruptie voor de rechter zou brengen.
 
Er wordt ook onderzoek gevoerd naar de socialistische ex-premier Sergej Stanijev, omat belangrijke rapporten van de geheime dienst voor de amsbtsoverdracht uit zijn werkkamer zijn verdwenen. De akte van beschuldiging tegen de voorzitter van de socialisten wordt in de komende weken verwacht. Ook de vroegere ministers van Defensie en Landbouw, Nikolaj Zonev en Valeri Zvetanov, mogen zich aan gerechtelijke vervolgingen verwachten. (belga/vsv)

Lees meer