2 Garcia (inzet) ontvoerde 'Laura' toen ze 15 jaar was en hij nog bij haar moeder inwoonde in het appartementencomplex hierboven afgebeeld.
Google/Police Santa Ana Garcia (inzet) ontvoerde 'Laura' toen ze 15 jaar was en hij nog bij haar moeder inwoonde in het appartementencomplex hierboven afgebeeld.

Buren van 10 jaar ontvoerd meisje: "Ze leken gelukkig"

De buren van het Amerikaanse meisje dat na tien jaar ontvoering weer opdook, laten weten dat de twee eruit zagen als een gelukkig koppel. "Hij is een aardige man en zei altijd dag als hij naar zijn werk ging." Toch viel het een andere buur op dat hij het slachtoffer 'nooit echt naar buiten liet gaan'.

"Als ze nog maar vijf minuten buiten was, haalde hij haar weer naar binnen", vertelt een buurvrouw aan de lokale nieuwszender KTLA 5. De man regelde ook dat ze samen in de avonddienst werkten bij een schoonmaakbedrijf, zodat hij zijn slachtoffer altijd in de gaten kon houden, zo staat er in de verklaring die de politie van Santa Ana uitgaf.

Tegen haar wil vastgehouden
De naam van het slachtoffer is niet bekend. Buren leerden het meisje, dat op 15-jarige leeftijd werd ontvoerd en nu een jonge vrouw is van 25 jaar, kennen als Laura Ortiz. Pas nadat zij via Facebook in contact kwam met haar zus, verzamelde ze de moed om naar de politie te gaan. De jonge vrouw wilde eerst alleen een huiselijke ruzie melden bij de politie. Tijdens het gesprek vertelde ze de agenten dat ze een vermist persoon is en dat ze ontvoerd is. "Ze was in werkelijkheid ontvoerd en werd de afgelopen tien jaar tegen haar wil vastgehouden", meldt de politie.

Daarop werd de 41-jarige verdachte Isidro Garcia dinsdag gearresteerd op verdenking van ontvoering, verkrachting, ontuchtige handelingen met een minderjarige en vrijheidsberoving.

Vriend van haar moeder
In augustus 2004 gaf de moeder van 'Laura' bij de politie aan dat haar dochter en Garcia, haar toenmalige vriend die bij haar inwoonde, hen op als vermist 'na een huiselijk incident'. De moeder uitte voorafgaand aan de ontvoering haar angst tegenover een buurvrouw dat haar vriend haar dochter seksueel zou misbruiken en dat ze dacht dat de twee van plan waren om samen weg te gaan.

De dag dat hij vertrok viel Garcia volgens de politie eerst de moeder aan. Daarna drogeerde hij het meisje en nam haar mee naar een huis waar hij haar in de garage opsloot. In de daaropvolgende maanden kreeg het meisje een nieuwe, valse, identiteit en misbruikte hij haar emotioneel en fysiek om haar te beletten te vluchten. Garcia zou het meisje in 2007 zelfs tot een huwelijk hebben gedwongen, zo schrijft Fox News. Hij kreeg bovendien een dochter, Guadalupe (3), met haar.

Geen uitweg
Om de politie te ontlopen, verhuisde de man vaak. Ook vertelde hij zijn slachtoffer dat haar familie, oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, haar niet meer zocht en het land zou worden uitgezet als ze probeerde terug te gaan.

Als ze probeerde te ontsnappen werd ze gevangen en geslagen. "Zelfs als er een mogelijkheid was om te ontsnappen na jaren van fysieke en mentale mishandeling, zag het slachtoffer geen uitweg voor haar problemen en leefde haar leven bij Garcia en onderging de fysieke en mentale mishandeling."

In de cel
Het meisje sprak geen Engels. "Er zit een belangrijk psychologisch aspect aan. Ze werd weggenomen bij haar familie en kreeg te horen dat haar familie haar niet zocht. Dat ze niet om haar zouden geven", legt een politiewoordvoerder uit. "Hij was de enige die er voor haar was. Ze kende niemand anders."

Garcia blijft voorlopig in de cel. Het is niet bekend of 'Laura' en Guadalupe al terug zijn naar hun familie.

2 Een foto van Garcia en 'Laura'.
Facebook Een foto van Garcia en 'Laura'.

Lees meer