UNKNOWN

Bush: "Bootincident roekeloze daad van Iran"

De Amerikaanse president George Bush heeft het optreden van de Iraanse Revolutionaire Garde in de Straat van Hormuz een provocerende en roekeloze daad genoemd. Boten van de Garde wekten zondagochtend de indruk om drie vaartuigen van de Amerikaanse marine aan te vallen. Bronnen bij het Pentagon spraken eerder van een ernstige provocatie, die bijna had geleid tot een gewapend treffen.

"Provocerende daad"
"Het was een ernstige situatie", aldus Bush op een persconferentie op het Witte Huis. "Zij hadden dit niet moeten doen (...) Ik weet niet wat zij dachten, maar ik zeg u wat ik denk. Ik denk dat het een provocerende daad was."

"Niets ongewoons"
Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken deed het incident gisteren af als 'niets ongewoons' en suggereerde dat de Iraanse boten de Amerikaanse oorlogsbodems aanvankelijk niet als zodanig hadden herkend. Hij ging niet in op het bericht dat de Iraanse schepen uitzonderlijke manoeuvres hadden uitgevoerd.

Achtdaags bezoek
Bush begint vanavond aan een achtdaags bezoek aan het Midden-Oosten, waarin hij ook Golfstaten zal bezoeken. Verschillende Golfstaten zijn bezorgd over de groeiende invloed van Iran in de regio. (belga/svm)

Lees meer