3  Ter hoogte van het Nederlandse Oirschot is op de snelweg A58 vanmiddag een bus met Belgische nummerplaat met vier personenwagens in botsing gekomen.
RTL Nieuws Ter hoogte van het Nederlandse Oirschot is op de snelweg A58 vanmiddag een bus met Belgische nummerplaat met vier personenwagens in botsing gekomen.

Busongeval met Belgische kinderen op Nederlandse snelweg na dagje Efteling: iedereen ongedeerd

Autostrade urenlang dicht, traumahelikopter geland

Op de A58 bij het Nederlandse Oirschot (Brabant) is vanmiddag rond 16.45 uur een ongeval gebeurd met een bus met Belgische nummerplaat met 70 inzittenden. Het gaat om Belgische kinderen van basisschoolleeftijd (6 - 12 jaar) en hun begeleiders. De kinderen waren na een dagje Efteling terug onderweg naar Borgloon. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het gaat concreet om 54 Belgische kinderen van 6 tot 12 jaar, 15 begeleiders en hun chauffeur. 

Ongedeerd

De verwondingen van alle inzittenden blijken mee te vallen. Aanvankelijk meldde de Nederlandse brandweer dat de kinderen schaafwondjes en kneuzingen hadden opgelopen, maar iets later bleek dat iedereen ongedeerd was. Voor de zekerheid werd wel een traumahelikopter opgeroepen.

Een begeleider vertelt dat de kinderen hoorden bij de speelpleinweken van de gemeente Borgloon. Ze hadden een gezellig dagje Efteling achter de rug toen het ongeluk gebeurde. 

Kettingbotsing

Bij het ongeval waren naast de bus ook vier personenwagens betrokken. Volgens de politie gaat het om een kettingbotsing, waarbij de bus het achterste voertuig was. “Voor ons botsten twee auto’s op elkaar, waarna de bus slipte en er ook tegenaan reed”, beschrijft begeleider Sven Gilissen. Dat alle kinderen ongedeerd zijn, mag volgens hem een wonder heten. “Hier en daar een traantje, maar zelfs geen schrammen, zoals in de eerste berichten stond.” Alle ouders zijn intussen ingelicht en gerustgesteld.

Eén inzittende van een personenwagen zat meer dan een halfuur gekneld na de botsing en werd met onbekende letsels naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is nog niet bekend. De andere inzittenden van de auto’s raakten minder ernstig gewond en werden ter plaatse verzorgd. Militairen die toevallig met een legervoertuig achter de bus reden, hebben overigens eerste hulp verleend. Ze parkeerden hun wagen schuin over de weg, en schoten direct te hulp. 

3
RTL Nieuws

Boer

De kinderen werden na het ongeluk uit de bus begeleid en aanvankelijk langs de weg opgevangen. Daarna zijn ze naar een boerderij op zo’n honderd meter van de plaats van het ongeval gebracht. Op het landbouwbedrijf hebben de kinderen gewacht op vervangend vervoer. Dat kwam er ongeveer anderhalf uur na het ongeluk, daarna gingen de kinderen weer op weg met een andere touringcar. Rond 20.30 uur werden ze thuis verwacht, zegt een organisator van de speelpleinwerking. 

Toen ik opkeek zag ik een bus en al snel zag ik dat er allemaal kinderen rondliepen. Toen ben ik meteen in de auto gesprongen. Ik wilde ze een veilige plek bieden, bij mij thuis

Boer Chris de Vaan

“Ik zat in de tuin en hoorde een harde klap”, beschrijft de eigenaar van de boerderij, Chris de Vaan aan het Eindhovens Dagblad. “Toen ik opkeek zag ik een bus en al snel zag ik dat er allemaal kinderen rondliepen. Toen ben ik meteen in de auto gesprongen. Ik wilde ze een veilige plek bieden, bij mij thuis”, zegt de Nederlander. 

Die hulp namen de begeleiders van de kinderen maar al te graag aan. In kleine groepjes heeft De Vaan de kinderen naar zijn boerderij gebracht. Toen ze er allemaal waren heeft hij tot slot ook al hun rugzakken naar ze toe gereden. 

3
RTL Nieuws

De snelweg ging urenlang volledig dicht: de politie moest onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeval, daarna moesten de brokstukken nog worden opgeruimd. Het verkeer dat ingesloten zat achter het ongeluk werd vanaf 18.00 uur over de pechstrook langs de plaats van het incident geleid. Meerdere automobilisten in de kijkfile aan de andere kant kregen een boete, omdat ze filmden vanachter het stuur. 

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kristin Kempeneers

    Dikke chapeau voor de boer en zijn vriendin ! Mijn kleinzoon was er ook bij ! Dank u !

  • Verachtert Marie josee

    Knap van die boer. Respect

Lees meer