Roundup is een van de bekendste onkruidverdelgers die glyfosaat bevatten.
Reporters / GYS Roundup is een van de bekendste onkruidverdelgers die glyfosaat bevatten.

Californië labelt glyfosaat in tegenstelling tot EU als kankerverwekkend

In Californië krijgt glyfosaat, het actieve bestanddeel van onkruidverdelgers als Round Up, vanaf 7 juli het label kankerverwekkend. Dat heeft de Amerikaanse staat bekendgemaakt. Producent Monsanto slijpt alvast de messen. In de Europese Unie wordt glyfosaat waarschijnlijk net voor opnieuw tien jaar toegelaten.

Door de beslissing zouden bedrijven die glyfosaat verkopen extra waarschuwingen op de verpakking moeten zetten. Men zou ook moeten waarschuwen wanneer er een hoeveelheid glyfosaat gespoten wordt die volgens de regulatoren onveilig is. 

"Californië's beslissing maakt het de nationale koploper in het beschermen van burgers tegen kankerverwekkende pesticiden", reageert Nathan Donley, wetenschapper bij het Centrum van Biologische Diversiteit in Californië.

Monsanto laat weten dat het zijn juridische procedureslag niet zal opgeven. "We zullen deze ongepaste beslissing agressief blijven aanvallen", klinkt het strijdlustig. 

Verbod

Ook in ons land is er hevige discussie over het gebruik van glyfosaat. Vlaams minister Joke Schauvliege wil een verbod invoeren op de stof voor particulieren, omdat de Amerikaanse chemiereus Monsanto wetenschappelijke studies zou hebben beïnvloed om te voorkomen dat de populaire onkruidverdelger kankerverwekkend zou worden genoemd. Het verbod moet er in het najaar komen.

De Wereldgezondheidsorganisatie noemt de stof "waarschijnlijk kankerverwekkend".

Midden mei gaf de Europese Commissie net groen licht om de controversiële stof opnieuw voor tien jaar toe te laten. "We moeten de vergunning voor glyfosaat vernieuwen omdat er geen enkele reden is om de op wetenschappelijke feiten gebaseerde onderzoeksresultaten in twijfel te trekken", verklaarde vorige week nog Europees commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis in het Europees Parlement, tot ergernis van milieu-activisten. De discussie verhuist nu naar het niveau van de lidstaten.

Lees meer